Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Certificatul de Origine Electronic, un nou serviciu care avantajează exportatorii. Despre ce este vorba

30 Nov. 2021, 13:43
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Guștiuc
30 Nov. 2021, 13:43 // Economie //  Mădălina Guștiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, a lansat un nou serviciu digital „Certificatul de Origine Electronic – eCO”, în cadrul unui eveniment transmis live pe RLIVE.MD. Serviciul face parte din noua platformă de servicii digitale a CCI www.client.chamber.md.

Acest serviciu online va facilita procedurile de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o metodă mai simplă și mai rapidă de confirmare a originii produselor exportate. Acesta permite depunerea cererilor și recepționarea certificatului electronic la distanță. Totodată, platforma prevede verificarea valabilității certificatului online prin tehnologii moderne, ceea ce asigură o securitate sporită a documentelor în tranzacțiile economice externe.

„În ultimii doi ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale și în acest context, astăzi, cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, lansăm un nou serviciu. Renunțăm la certificat- un formular de strictă evidență în favoarea unui document digital cu un nivel de securizare mult mai sporit. Astfel, platforma nouă prevede verificarea valabilității certificatului online, prin tehnologii moderne, ceea ce asigură securitatea documentelor în tranzacțiile economice externe. Certificatul de origine va fi eliberat doar în format electronic. Pentru a stimula și încuraja antreprenorii să depună cereri online, din anul viitor CCI a RM va aplica tarife preferențiale pentru cei care vor utiliza platforma www.client.chamber.md”, a menționat Președintele Camerei de Comerț și Industrie Sergiu Harea.

În cadrul evenimentului a fost prezentată procedura de eliberare a certificatului de origine nepreferențial în format electronic, iar Programul USAID a transmis către CCI echipamente destinate gestionării serviciilor digitale ale instituției camerale. Certificatul de Origine Electronic va fi implementat gradual pentru a oferi posibilitate agenților economici sa se adapteze la noul produs electronic.

„Astăzi, Moldova se alătură altor 27 de țări din întreaga lume care dețin sisteme electronice de eliberare a certificatelor de origine nepreferențiale. „Made in Moldova” devine un brand cunoscut și valoros. Denumirea „Made in Moldova” apare doar pe produsele de export care sunt însoțite de certificatul de origine care le atestă dovada originii. Începând de astăzi, Certificatul în cauză devine electronic, fiind eliberat de Camera de Comerț și Industrie. Noul Certificat electronic vine cu proceduri mai simple în ceea ce privește solicitarea, obținerea, prezentarea la frontieră și verificarea de către autorități. Automatizarea aduce o schimbare reală, având în vedere numărul de circa 13000 de Certificate emise anual. Digitalizarea în Republica Moldova se desfășoară, la moment, pe mai multe fronturi, iar Camera de Comerț și Industrie deține poziția de lider. Acest proces de automatizare constituie un pas important înainte către un mediu de afaceri mai competitiv, modern și transparent. Noi, cei de la Programul Reforme Structurale în Moldova, un proiect finanțat de USAID, suntem mândri să fim parteneri ai Camerei de Comerț și Industrie în acest efort de automatizare”, a subliniat directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Milo Stevanovich.

La conferința de lansare a serviciului digital eCO a participat și Martin van der Weide, Președintele Comitetului de Acreditare pentru Certificate de Origine, din cadrul Camerei de Comerț Internațională, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri din țară.

Menționăm că, CCI a RM este unica autoritate împuternicită conform legii să perfecteze certificate de origine nepreferențiale, care confirmă originea produselor exportate în țările cu care RM nu are acorduri de comerț liber. Acest certificat este solicitat de partenerii comerciali și autoritățile vamale ale țărilor de import în vederea verificării provenienței bunurilor. Anual, CCI eliberează peste 13 mii de astfel de certificate.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală