Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

VIDEO Chiril Lucinschi și-a petrecut prima noapte în închisoare cu Chirtoacă și Gacichevici: Grigore ne-a primit bine

19 Iul. 2021, 13:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 13:48 // Politica //  Realitatea.md

Fostul deputat liberal democrat Chiril Lucinschi, fiu al fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a oferit în exclusivitate detalii despre ziua în care a fost reținut de către regimul lui Plahotniuc și a stat la răcoare trei zile la CNA, ulterior 11 luni în arest la domiciliu. Chiril Lucinschi susține că a fost reținut chiar în timp ce ieșea de la mănăstire.

Se întâmpla exact patru ani în urmă, în 2017. M-am dus la slujbă, liturghia dedicat sărbătorii Înălțarea Domnului. Eu am ieșit dimineața, m-am dus la mănăstire și când am ieșit, chiar la porțile mănăstirii am fost reținut. Presimțeam. Ei au creat o viață nebună în jurul meu pentru că odată în săptămână mă suna cineva din cunoscuți și îmi spuneau: fii atent, acolo este dosar. În momentul în care am fost arestat, câțiva cunoscuți de ai mei au încercat să vină cu întrebări, imediat a fost informat ștabul de la GBC și persoanei care a încercat să afle i-au spus: ocupă-te de treburile tale și nu te băga acolo unde nu trebuie.  

La patru ani de la cele întâmplate, Chiril Lucinschi povestește zâmbind despre prima noapte din celulă, însă în acea perioadă, lucrurile nu erau deloc amuzante, susține fostul politician în cadrul unui interviu cu Rodica Ciorănică. 

Eu nu am povestit asta la nimeni, dar prima noapte am petrecut-o într-o celulă cu Grigore Gacichevici – fostul șef BEM și Dorin Chirtoacă – fost edil al Primăriei Municipiului Chișinău. Dorin a fost arestat în aceiași zi. Grigore era acolo de ceva timp, un an și ceva. Noi am fost cazați la el. Noi am fost foarte îngândurați cu Dorin. Înțelegeam foarte bine ce se întâmplă, dar Grigore ne-a primit bine, avea ceva de mâncare. El așa se bucura și zicea: poate nu la timp, dar eu tare mă bucura să vă văd. Acum prin râs îți aduci aminte, dar pentru mine a fost un șoc, a declarat Lucinschi. 

Fostul deputat liber democrat menționează că era aproape sigur în acea perioadă că dosarul în care era învinuit, era unul fabricat. 

Eu eram tare încrezut și ulterior s-au adeverit o parte din suspiciunile mele că dosarul acesta este falsificat și a fost făcut ca să fiu învinuit. Au urmat 11 luni de arest la domiciliu, deși de fiecare dată ziceau că asta este ultima prelungire a arestului. 

În prezent, Chiril Lucinschi afirmă că este o persoană liberă și așa vrea să rămână și în viitor. 

Eu am înțeles că viața este frumoasă dacă tu o vezi și viața poate fi frumoasă dacă tu devii o optică pentru această viață. Dacă tu întotdeauna ești posomorât, vezi lucrurile negative, atunci viața va fi colorată în aceleași culori. Eu acum sunt rezervat la caracteristici, opinii. Eu cred că astăzi Chiril Lucinschi este un om liber și eu țin la această calitate, valoare. Eu am fost, sunt și vreau să rămân om liber.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate