Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Experiență unică. Tinerii din sudul țării au finalizat un program de capacitare în domeniul cetățeniei active

19 Iul. 2021, 13:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Iul. 2021, 13:40 // Societate //  Valentina Buză

Programul de capacitare al tinerilor în domeniul cetățeniei active și participative la nivel local, desfășurat în perioada 12-17 iulie curent de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC), a fost finalizat. Astfel, tinerii și tinerele din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan Vodă au fost familiarizați cu particularitățile activităților comunitare, mobilizarea tinerilor la nivel local și identificarea problemelor locale, crearea parteneriatelor cu autoritatea publică locală și alți actori.

Conceptul advocacy, etapele unei campanii de advocacy, instrumentele de advocacy și diverse exemple de astfel de campanii desfășurate la nivel internațional și în țară au reprezentat un alt subiect discutat în cadrul programului.

„Pentru mine aceste instruiri au fost foarte utile. Fiind o tânără de 17 ani, am înțeles totul și mă bucur enorm că fac parte din acest program. Probabil este un nou imbolt pentru fiecare dintre noi, de a face ceva bun pentru societate, de a provoca o schimbare la noi acasă”, a menționat Natalia Pîrciu, participantă din raionul Cantemir.

„Programul de instruiri din cadrul CDEC a oferit informații utile atât pentru tinerii începători, cît și pentru activiștii civici care își doresc să dezvolte comunitatea în care trăiesc”, a adăugat Radu Raicu, participant din raionul Leova.

Mai mult, în ultima parte a programului de capacitare, tinerii/ele au aflat cum cetățenii se implică în alte localități pentru a rezolva diferite probleme, ce activități comunitare se realizează în parteneriat cu Primăria și organizațiile societății civile și care este impactul activităților desfășurate în folosul comunității.

„Am discutat despre implicarea tinerilor în sate/comune, soluții la inițiative și proiecte, activism civic, mobilizare comunitară și rezultate. Le urez succes în tot ceea ce fac și sper că rezultatele vor fi pe măsură pentru comunitățile lor”, a conchis Leonid Boaghi, unul dintre formatorii Programului.

Prezenta activitate a fost organizată în cadrul Proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de CDEC în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 15:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 15:58 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ex-ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a fost plasat în arest preventiv. Potrivit informațiilor, acesta va petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis integral demersul procurorilor. 

Totodată, Alexandru Pînzari se declară nevinovat și spune că este un dosar făcut la comandă. Procurorul de caz a precizat că a fost nevoie ca acesta să fie plasat în arest pentru a nu influența desfășurarea anchetei.

VIDEO Primele imagini cu Alexandru Pînzari scos din sala de judecată încătușat și însoțit de mascați: Nu sunt vinovat

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate