VIDEO Comisii rogatorii în cazul drumului Leova-Bumbăta. A fost contractat un expert din Ucraina

Pentru a face lumină în dosarul Leova-Bumbăta au fost constituite mai multe comisii rogatorii și contractat un expert din Ucraina. Informațiile au fost comunicate de procurorul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV.
Potrivit lui Iachimovschi, finalizarea dosarului întârzie întrucât procurorii au întâmpinat dificultăți în identificarea unui expert care să efectueze expertiza tehnică a lucrărilor realizate la drumul Leova-Bumbăta.
Expertul contractat urmează să ajungă în Republica Moldova în luna iunie.
„Expertul este un subiect independent în cadrul unui proces penal. N-o să vin cu prognoze, dar sperăm că în termene cât mai restrânse vor fi furnizate toate informațiile relevante privind prețul și calitatea lucrărilor, pentru că asta ne interesează”, a precizat procurorul, citat de IPN.
Pe lângă expertiza tehnică, procurorii au inițiat și alte acțiuni procesuale menite să contribuie la elucidarea completă a cazului.
„Colegii mei au format mai multe comisii rogatorii, care vor face mai multă lumină asupra acestui caz. Dacă obținem răspunsurile pe care considerăm că le vom obține, va fi destul de interesant”, a punctat Iachimovschi.
Drumul Leova-Bumbăta are o lungime de 3,5 km. Pentru construcția drumului și a parcării adiacente din bugetul de stat au fost cheltuiți peste 280 de milioane de lei.
Guvernul, prin purtătorul de cuvânt al instituției, a venit cu o reacție la revendicările APOTA. Dialogul se poartă în cadrul legal și instituțional cu MIDR.
„Statul își dorește condiții de confort pentru cetățeni”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a anunțat că s-a luat act de solicitarea publică a Asociației Patronale a Operatorilor de Transport și care a reamintit că soluționarea acestor revendicări se află în competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Este important ca orice dialog să se desfășoare în mod deschis și constructiv. MIDR are ușile deschise. Guvernul își dorește ca pasagerii să aibă condiții de confort, ca activitatea să se desfășoare în conformitate cu legislația și cadrul fiscal în vigoare”, a continuat el.
„Am văzut și acuzații privind posibile riscuri de corupție în sistemele informatice. Poziția noastră rămâne neschimbată: Invităm pe toți cei care au informații relevante să le documenteze și să le transmită autorităților competente. Continuăm să susținem un transport public sigur, civilizat și accesibil pentru toți moldovenii”, a conchis Daniel Vodă.
Amintim că transportatorii au expediat prim-ministrului Dorin Recean o scrisoare în care se plâng de presupuse scheme de corupție. Mai exact, în opinia lor, reglementarea conținutului din biletul de călătorie ar putea fi acoperit de un singur tip de aparat de casă, iar dispozitivele ar fi fost deja importate în cantitate mare de către un agent economic.