Curs valutar
 • EUR
  19.5593
  -0.0046%
 • USD
  19.2305
  0.0348%
 • RUB
  0.3225
  1.5194%
 • RON
  4.0073
  0.0449%
 • UAH
  0.5218
  0.23%

VIDEO Conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”

04 Iul. 2022, 11:42
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Iul. 2022, 11:42 // Societate //  Valentina Buză

În Republica Moldova rata de ocupare a tinerilor este de circa 30%, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani.

În perioada 30 iunie – 1 iulie a avut loc conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Participanții au fost familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional, avantajele învățământului dual în Republica Moldova. De asemenea, au avut loc o serie de ateliere despre serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții. În cea de-a doua zi a fost organizat un târg al locurilor de muncă.

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării:

„Scopul evenimentului este să îmbunătățim formarea profesională a specialiștilor din țara noastră, mă refer aici la cei de nivelul învățământului profesional tehnic, chiar dacă în vizorul nostru sunt toți studenții, și să avem o angajabilitate mai înaltă a absolvenților de aceste programe. Ne așteptăm ca în urma discuțiilor cu toți actorii implicați, mă refer aici la ministerele de resort, agenții economici, Camera de Comerț și Industrie, partenerii de dezvoltare, să trasăm foarte clar obiectivele de atins în vederea unei formări de calitate, să identificăm competențele cheie lipsă, să înțelegem pentru ce ocupații ne lipsesc formări în Republica Moldova astfel încât să ne orientăm spre cele care sunt prioritare pentru economia națională încât să avem formare și să putem asigura piața muncii cu specialiști calificați”.

Oana VODIȚĂ, Manager de proiect, Proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)

Conferința de astăzi este în primu rând un eveniment de totalizare al eforturilor depuse de Cooperarea Germană în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării pe parcursul a 7 ani pentru consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic în sistem dual, dar și pentru sporirea angajabilitații tinerilor pe piața muncii în conformitate cu solicitările acesteia. Așteptările noastre sunt ca acele companii care sunt deja implicate în sistemul de învățământ dual. Mai mult, sistemul asociativ din economia Republicii Moldova să fie conștient de ceea ce există în momentul actual pe piața muncii, de tehnologiile existente și astfel să-și definească necesarul de cadre calificate în conformitate cu aceste evoluții. Al doilea element ar fi conexiunea sau comunicarea între piața muncii și sistemul educațional. Este necesar să existe o comunicare directă. Piața muncii și agenții economici nemijlocit trebuie să-și formuleze foarte clar cerințele de personal calificat și nu numai astfel încât sistemul educațional să poată reacționa rapid și flexibil pentru a instrui aceste cadre”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Martin ROCH, Șef al cooperării pentru Dezvoltare economică, Biroul de Cooperare al Elveției

„Ministerul tocmai a adoptat o nouă lege privind învățământul dual. Ministerul Muncii este prezent astăzi și Camera de Comerț și Industrie este aici, sunt multe școli prezente, companii. Moldova testează modelul de câțiva ani și arată un succes incredibil și există ținte foarte ambițioase pentru Moldova până în 2030 și comunitatea internațională susține această inițiativă în Moldova și cu noua strategie, noua lege, Moldova are într-adevăr toată energia și elementele necesare pentru a-și atinge obiectivele de a angaja aproximativ 60% dintre studenți prin sistemul învățământului dual și această inițiativă este sprijinită”.

Daniel FUNERIUÎnaltul Consilier UE în domeniul educației și cercetării

Învățământul dual – nimic nu sintetizează mai bine esența învățământului dual decât deviza sa: „Înveți, muncești, câștigi!”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, atunci când există o nevoie pe piața muncii, învățământul dual îți permite să înveți în cadrul școlii să ai o pregătire teoretică solidă, să muncești în același timp pregătindu-te în cadrul unei firme și să câștigi pentru că toate aceste lucruri sunt evident plătite.

Sergiu HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Încercăm astăzi să promovăm legea cu privire la învățământul dual, să promovăm formarea copiilor în cadrul companiilor astfel încât companiile noastre să corespundă cerințelor economiei de piață unde avem o concurență și o competiție avansată. Competitivitatea economiei Republicii Moldova este factorul cel mai important pentru noi și totodată încercăm să atragem tinerii să fie pregătiți în cadrul companiilor și ei să fie ei acei care vor rămâne în cadrul companiilor și vor contribui la creșterea economiei Republicii Moldova.

Evenimentul s-a încheiat cu un târg al locurilor de muncă unde au fost prezente peste 20 de companii cu o gamă variată de oferte de angajare. De asemenea, unele instituții și-au prezentat ofertele educaționale.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
19 Aug. 2022, 20:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
19 Aug. 2022, 20:24 // În Lume //  Ursu Ana

Un asteroid imens se îndreaptă spre Pământ, potrivit NASA care pregătește o misiune prin care să evite ciocnirea acestuia cu planeta noastră. Asteroidul, numit 2020 QW3, va rata Pământul cu doar cu câteva milioane de mile. Agenția spațială americană a clasificat Asteroidul 2020 QW3 drept  potențial periculos.

Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) a dezvăluit că un asteroid uriaș, de aproximativ 28.0416 metri lățime, se va apropia de Pământ, pe 22 august. Asteroidul, numit Asteroid 2020 QW3, va trece pe lângă Terra la doar cu câteva milioane mile distanță. Viteza asteroidului în timpul incidentului prezis ar fi de 64.800 km/h, potrivit CNBC, scrie doctorulzilei.ro.

Agenția spațială americană a confirmat că nu există nicio posibilitate ca asteroidul, care este de trei ori mai mare decât un avion, să se ciocnească de Pământ. Cu toate acestea, a clasificat Asteroidul 2020 QW3 ca un asteroid potențial periculos din cauza apropierii sale de Pământ.

Rezultatele ciocnirii cu Pământul ar fi dezastruoase

La fel ca Pământul, asteroidul 2020 QW3 orbitează și el în jurul Soarelui. Este nevoie de 732 de zile pentru ca acest asteroid să finalizeze o orbită. Distanța sa față de Soare este de 321 de milioane de kilometri, potrivit Sky.org. Între timp, distanța asteroidului față de Pământ este estimată la 8,96 milioane de kilometri. În ultimii ani, mai mulți asteroizi din grupul Apollo au zburat pe lângă Pământ. Cu toate acestea, Asteroid 2020 QW3 este din grupul Amor.

Asteroizii sunt obiecte cerești stâncoase care orbitează în jurul Soarelui. Sunt mai mici în comparație cu planetele. Potrivit experților, în cazul în care un asteroid lovește Pământul, ar putea exista pagube semnificative. Rezultatele posibile ale ciocnirii unui asteroid cu Pământul ar putea fi: unde de șoc, radiații de căldură, formarea de cratere asociate cu cutremure și tsunami.

Având în vedere această amenințare, NASA lucrează la o misiune – Testul de detectare a asteroizilor dublu (DART) – pentru a se pregăti pentru o astfel de posibilitate. Agenția spațială ar încerca să devieze asteroidul prin zdrobirea unei nave spațiale în el cu o viteză de 23.000 km/h, dacă consideră că Pământul ar putea suferi o lovitură.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală