Astăzi, 16 octombrie, au avut loc discuții cu privire la proiectul noii Strategii a securității naționale (SSN) organizată la inițiativa Serviciului Consiliului Suprem de Securitate, cu suportul Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare și a Fundației Konrad Adenauer.
Strategia securității naționale este un document de politici pe termen mediu care definește interesul național al Republicii Moldova. Fiind un document care exprimă consensul național asupra vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor, este esențial ca Strategia să reflecte vocea tuturor segmentelor societății, consolidând astfel coeziunea societală.
Participarea unui spectru larg de actori – de la reprezentanți ai societății civile, mediului academic și experți independenți, până la oficiali de nivel înalt – subliniază deschiderea și transparența procesului decizional, consolidând astfel guvernarea sectorului de securitate.
La deschiderea evenimentului, Sanda SANDU, reprezentantă a Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova a menționat că Strategia de securitate națională este menită să exprime consensul național. Ea a fost concepută cu o viziune strategică clară, care nu doar reflectă prioritățile și aspirațiile noastre naționale, ci și ambiția noastră de a asigura un viitor stabil și prosper. În fața pericolelor și incertitudinilor care ne amenință, răspunsul trebuie să fie unul hotărât. Astfel trebuie să prioritizăm valorile democratice, să ne consolidăm capacitățile, să răspundem provocărilor emergente și să protejăm drepturile omului.
Dorin RECEAN, Prim-ministru al Republicii Moldova, a evidențiat importanța consolidării viziunii strategice și că Federația Rusă a fost calificată ca o amenințare la adresa securității naționale în baza unor criterii strict determinate. În același timp, a fost evidențiată necesitatea de a continua cu acțiuni relevante în combaterea vulnerabilităților interne cum ar fi corupția, dar și probleme ce țin de securitatea umană, schimbările climatice și situația demografică.
Stanislav SECRIERU, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a prezentat filosofia proiectului Strategiei Securității Naționale, evidențiind că calitatea țării de stat candidat a UE a stat la baza elaborării proiectului prezentat. De asemenea, domnul consilier a evidențiat că în cadrul proiectului Strategiei, Uniunea Europeană este privită în calitate de actor de securitate crucial. Strategia, de asemenea, abordează amenințările de tip vechi și nou, precum schimbări climatice și atacuri cibernetice.
În cadrul unui dialog activ, participanții au oferit sugestii valoroase, precum necesitatea consolidării caracterului preventiv al SSN, fortificarea argumentației prin date concrete, și dezvoltarea unui mecanism de comunicare robust pentru a sensibiliza societatea și pentru a contracara dezinformarea.