Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO CSM este de acord cu suspendarea unui judecător cercetat pentru îmbogățire ilicită. Robu, la ieșire: „Mulțumesc”

30 Nov. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 10:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Deși oficial subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 30 noiembrie curent, membrii au discutat despre o nouă sesizare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la suspendarea din funcție a unui judecător. Fiindcă discuțiile au avut loc cu ușile închise, deocamdată nu se cunoaște exact care este numele acestui judecător. Spre exemplu, potrivit unor surse ale ZdG.md, procurorul general interimar a cerut suspendarea din funcție a judecătorului Alexandru Gheorghieș cercetat pentru îmbogățire ilicită.

În urma deliberărilor, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat: „plenul Consiliului hotărăște: se admite sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător”. Imediat după pronunțarea acestei hotărâri Dumitru Robu a ieșit din sală cu cuvintele: „Mulțumesc”.

Amintim că, cu o zi înainte, CSM s-a mai întrunit într-o ședință. În cadrul acesteia, Dumitru Robu avuse o sesizare pentru eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător. CSM a amânat subiectul.

Cât despre Alexandru Gheorghieș, ex-președintele Curții de Apel Bălți, amintim că, pe data de 18 noiembrie curent, a fost plasat în arest preventiv, împreună cu un complice pe nume Ghenadie Sîrbu. Procuratura Anticorupție (PA), în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat acesta. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunii, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină, cum ar fi dolari, euro, hrivna ucraineană, roni și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

Sursa citată a constatat că dosarul penal are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală