Deși oficial subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 30 noiembrie curent, membrii au discutat despre o nouă sesizare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la suspendarea din funcție a unui judecător. Fiindcă discuțiile au avut loc cu ușile închise, deocamdată nu se cunoaște exact care este numele acestui judecător. Spre exemplu, potrivit unor surse ale ZdG.md, procurorul general interimar a cerut suspendarea din funcție a judecătorului Alexandru Gheorghieș cercetat pentru îmbogățire ilicită.
În urma deliberărilor, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat: „plenul Consiliului hotărăște: se admite sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător”. Imediat după pronunțarea acestei hotărâri Dumitru Robu a ieșit din sală cu cuvintele: „Mulțumesc”.
Amintim că, cu o zi înainte, CSM s-a mai întrunit într-o ședință. În cadrul acesteia, Dumitru Robu avuse o sesizare pentru eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător. CSM a amânat subiectul.
Cât despre Alexandru Gheorghieș, ex-președintele Curții de Apel Bălți, amintim că, pe data de 18 noiembrie curent, a fost plasat în arest preventiv, împreună cu un complice pe nume Ghenadie Sîrbu. Procuratura Anticorupție (PA), în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat acesta. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.
În urma operațiunii, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină, cum ar fi dolari, euro, hrivna ucraineană, roni și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.
Sursa citată a constatat că dosarul penal are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.