Barbados, mica ţară din Marea Caraibelor, a devenit o nouă republică pe harta lumii, după ce a renunțat la regina Elisabeta a Marii Britanii ca șef de stat. Acum trei săptămâni, în Barbados a fost aleasă prima președintă, rupându-se astfel ultimele legături coloniale rămase după aproape 400 de ani de la sosirea primelor nave englezești pe această insulă din Caraibe, scrie Reuters.
La miezul nopții, noua republică s-a născut în uralele a sute de oameni care se aflau pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. O salvă de 21 de arme a fost trasă în timp ce imnul național al Barbadosului a fost cântat în Piața Eroilor care a fost plină de oameni.
Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a stat în picioare, în timp ce steagul regal al Marii Britanii a fost coborât, iar cel al noului Barbados a fost arborat. Acest pas, speră republicanii, va genera propuneri similare în alte foste colonii britanice care o au pe regină ca suverană.
„Noi, poporul, trebuie să dăm Republicii Barbados spiritul și substanța sa. Noi trebuie să-i modelăm viitorul. Noi suntem păstrătorii națiunii noastre. Noi, poporul, suntem Barbados”, a declarat Sandra Mason, primul președinte al insulei.
„Crearea acestei republici oferă un nou început. Din cele mai întunecate zile ale trecutului nostru și din atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne pătează pentru totdeauna istoria, oamenii acestei insule și-au croit drumul cu o tărie extraordinară”, a declarat prințul Charles.
La rândul său, Regina Elisabeta a II-a a transmis noii republici „cele mai calde urări de bine pentru fericire, pace şi prosperitate în viitor”.
Fiind situată la 300 de kilometri de Venezuela, Barbados este de asemenea ţara natală a interpretei mondiale Rihanna. Cântăreaţa a fost numită anterior oficial ambasadoare a statului insular, însărcinată cu promovarea turismului, educaţiei şi investiţiilor. La ceremonia de marți, 30 noiembrie, cântăreața Rihanna a fost declarată erou național de către prim-ministrul Mia Mottley, liderul mișcării republicane din Barbados.
Autoritățile din Barbados consideră că îndepărtarea Elisabetei a II-a, care este încă regină a altor 15 națiuni, printre care Regatul Unit, Australia, Canada și Jamaica, este o modalitate de a se rupe în sfârșit de negurile istoriei sale coloniale. Regina a fost şeful statului în Barbados de când a devenit independent în anul 1966.
