Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Barbados a devenit o nouă republică pe harta lumii, după ce a înlăturat-o pe Elisabeta a II-a de la conducerea statului

30 Nov. 2021, 10:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Maria Timofti
30 Nov. 2021, 10:14 // În Lume //  Maria Timofti

Barbados, mica ţară din Marea Caraibelor, a devenit o nouă republică pe harta lumii, după ce a renunțat la regina Elisabeta a Marii Britanii ca șef de stat. Acum trei săptămâni, în Barbados a fost aleasă prima președintă, rupându-se astfel ultimele legături coloniale rămase după aproape 400 de ani de la sosirea primelor nave englezești pe această insulă din Caraibe, scrie Reuters.

La miezul nopții, noua republică s-a născut în uralele a sute de oameni care se aflau pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. O salvă de 21 de arme a fost trasă în timp ce imnul național al Barbadosului a fost cântat în Piața Eroilor care a fost plină de oameni.

Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a stat în picioare, în timp ce steagul regal al Marii Britanii a fost coborât, iar cel al noului Barbados a fost arborat. Acest pas, speră republicanii, va genera propuneri similare în alte foste colonii britanice care o au pe regină ca suverană.

„Noi, poporul, trebuie să dăm Republicii Barbados spiritul și substanța sa. Noi trebuie să-i modelăm viitorul. Noi suntem păstrătorii națiunii noastre. Noi, poporul, suntem Barbados”, a declarat Sandra Mason, primul președinte al insulei.

„Crearea acestei republici oferă un nou început. Din cele mai întunecate zile ale trecutului nostru și din atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne pătează pentru totdeauna istoria, oamenii acestei insule și-au croit drumul cu o tărie extraordinară”, a declarat prințul Charles.

La rândul său, Regina Elisabeta a II-a a transmis noii republici „cele mai calde urări de bine pentru fericire, pace şi prosperitate în viitor”.

Fiind situată la 300 de kilometri de Venezuela, Barbados este de asemenea ţara natală a interpretei mondiale Rihanna. Cântăreaţa a fost numită  anterior oficial ambasadoare a statului insular, însărcinată cu promovarea turismului, educaţiei şi investiţiilor. La ceremonia de marți, 30 noiembrie, cântăreața Rihanna a fost declarată erou național de către prim-ministrul Mia Mottley, liderul mișcării republicane din Barbados.

Autoritățile din Barbados consideră că îndepărtarea Elisabetei a II-a, care este încă regină a altor 15 națiuni, printre care Regatul Unit, Australia, Canada și Jamaica, este o modalitate de a se rupe în sfârșit de negurile istoriei sale coloniale. Regina a fost şeful statului în Barbados de când a devenit independent în  anul 1966.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală