Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

VIDEO Cum a ajuns ilegal în Italia? Rapperul moldovean Valera Leovskii: „Când te pornești de aici, te duci cu un gând”

28 Sept. 2021, 08:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
28 Sept. 2021, 08:00 // Life //  Realitatea.md

Valera Leovskii, cu numele real Valeriu Savițchi, artist hip-hop și rap din Republica Moldova a deschis cărțile cu privire la viața sa de până la muzică. Deși afirmă că i-a plăcut tot timpul muzica rap, acesta a plecat la 19 ani în Italia pentru a aduna bani și a-și cumpăra o mașină. Întru-un final, a stat 14 ani în Italia, iar mașina dorită în acele vremuri așa și nu și-a mai cumpărat-o.

Păi atunci aveam încă 19 ani, erau băieți care aveau mașini, părinții le cumpărau și eu tot voiam tare mașină. Apăruse Golf 3, veneau de peste hotare și îmi plăceau foarte mult. Am zis că vreau și eu mașina, mă duc în Italia, lucrez un an, un an jumate, îmi cumpăr mașină Golf 3 și vin acasă. În final au ieșit 14 ani și nu am mai avut Golf 3, a dezvăluit Valera Leovskii.

Interpretul moldovean susține că plecarea în Italia l-a costat aproximativ 3000 de euro, sumă care nu-i asigura un traseu stabil și ușor. Ar fi ajuns în Italia în decursul la 2 săptămâni.

Eu o aveam pe mama acolo. Spunând că vreau să mă duc să fac bani să-mi cumpăr mașină, m-a costat pe atunci să ajung în Italia vreo 3000 € și pe jos, ilegal, care-și pe unde se ducea. Am ajuns în două săptămâni. Am mers cu viză până în Slovacia și de-acolo pe jos am trecut râul în Austria, s-a spart barcă am trecut înapoi. Am stat într-o pădure o săptămână, ploua. Am trecut iar în partea cealaltă, în Austria, și acolo ne-au prins. Noi am cerut azil politic și de la azil a venit cineva și ne-a luat cu mașina și ne-a dus în Padova. Totul a durat două săptămâni, a adăugat Valeriu Savițchi.

În drumul spre Italia, interpretul de muzică hip-hop și rap susține că a stat și în închisoare câteva zile, timp în care mâncare îi aducea o doamnă care lucra în acea instituție.

În Austria am stat câteva zile în închisoare. Aveam atunci un nume fals și nu știau ce să facă cu mine. Fiindcă nu știau ce să facă cu mine și fiindcă m-au prins la graniță cu Slovacia m-au trimis înapoi în Slovacia. În Slovacia iarăși m-au închis. Acolo am stat câteva zile fără mâncare fără nimic, era o doamnă care lucra acolo și îmi aducea mâncare de acasă, a precizat invitatul lui Dorin Galben.

Valera Leovskii susține că la ai să-i 19 ani nu se gândea la lucruri negative. Având o fire zbânțuită, era foarte curios și nu a trecut prin momente de frică.

Unicul lucru pe care l-am tras a fost frig, ploaie. Am stat o săptămână în pădure, nu am ieșit din pădure. Deschideam gura și intrau vreo 550 de mii de țânțari. Era greu, ploua încontinuu, se auzeau animale noaptea, diferite animale.

Într-un final, moldoveanul afirmă că nu și-a mai cumpărat mașina visurilor sale. În momentul în care a ajuns în Italia s-a izbit de o altă realitatea, unde mașina nu-și avea loc.

Când te pornești de aici te duci cu un gând, iar când ajungi acolo e cu totul altceva. În primul trebuie să achiți apartament, mâncare, telefon, trebuie multe și când te trezești rămâi cu 300 €. Când să strângi pentru mașină? Mașina costa 4-5 mii de euro. Până strângi pentru mașină îți trece dorul, a dezvăluit acesta.

În Italia, Valera Leovskii declară că ar fi lucrat pentru început în construcții, ulterior, când și-a perfectat actele, s-a transferat la o uzină unde a lucrat mai bine de 9 ani.

După construcții, când m-am dus la fabrică, parcă eram în oficiu. Încălțăminte, haine, la 10:00 suna clopotele la pauză, la 16:00 la pauză, la 18:00 terminam lucru, instrumentele și lăsam așa și plecam. Totul era altfel, îmi plăcea acolo, a concluzionat Valera.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Constructorul auto Tesla a atins la începutul săptămânii capitalizarea de o mie de miliarde de dolari, după ce acțiunile sale au crescut cu 13% pe bursă. Titlurile au urcat după ce compania de închiriere de mașini Hertz a anunțat că va face o comandă de 100.000 de automobile Tesla până la finalul anului 2022.

Comanda în sine valorează 4,4 miliarde de dolari, echivalentul a 6% din veniturile pe care Tesla le estimează pe acest an, însă simbolizează faptul că mașinile electrice devin tot mai comune.

Cu această capitalizare de un trilion de dolari, Tesla intră într-un club extrem de exclusivist, în care mai fac parte Apple, Alphabet – holdingul care deține Google, Amazon, Microsoft și Saudi Aramco – gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite.

Și Facebook a fost în acest grup, dar acțiunile sale au scăzut recent ca urmare a dezvăluirilor din presă, potrivit cărora compania nu ia măsuri împotriva efectelor dăunătoare ale dezinformărilor.

Tesla este de departe cel mai valoros producător auto, cel mai apropiat rival fiind grupul Toyota, cu o valoare bursieră de 282 de miliarde de dolari.

Avere de 288 de miliarde de dolari pentru Musk

Odată cu creșterea valorii acțiunilor Tesla, averea lui Elon Musk – directorul general al Tesla – a crescut cu 36,2 de miliarde de dolari, până la 288,6 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere de o zi din istorie.

Spre comparație, Musk are acum o avere mai mare decât capitalizarea cumulată a rivalelor General Motors (83,9 miliarde de dolari) și Ford (62,8 miliarde).

Următorul clasat în top este Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o avere estimată la 192,6 miliarde de dolari.

Tesla Model 3, cea mai vândută mașină din Europa

Separat, Tesla Model 3 a devenit cea mai populară mașină în Europa luna trecută, incluzând aici și modelele clasice, pe benzină și motorină, potrivit companiei de cercetare JATO Dynamics.

Vânzările Tesla Model 3 au crescut cu 58% față de anul trecut, până la 25.000 de unități în Europa, depășind cele 18.200 de livrări pentru modelul Renault Clio, al doilea clasat în top.

Concurență acerbă

Pe lângă Tesla, în domeniul mașinilor electrice mai activează și startup-uri americane, precum Lucid Motors, Fisker, dar și companii chineze, ca Nio, Xpeng și Li Auto.

La acestea se adaugă producătorii clasici, precum General Motors, Ford, Volkswagen sau Daimler, care au acum modele electrice în ofertă și investiții masive în plan.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău