Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

VIDEO Decizia CNESP nu va fi revizuită. Profesorii nevaccinați să facă test. Gavrilița: Avem vaccinuri pentru toți

25 Aug. 2021, 15:06
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
25 Aug. 2021, 15:06 // Actualitate //  Valentina Buză

Cadrele didactice din țară nevaccinate vor fi obligate, din toamnă, să prezinte la fiecare două săptămâni test negativ la COVID-19, iar această decizie a CNESP nu va fi revizuită. Premierul Natalia Gavrilița susține că nu se va renunța la această idee și că mai multe țări europene au renunțat la practica de a testa gratuit profesorii.

„Avem vaccinuri gratis pentru toată lumea. Am muncit mult ca să aducem toate tipurile de vaccin în Republica Moldova, iar opțiunea este disponibilă gratuit pentru profesori. Această practică de testare din cont propriu pentru cei care nu doresc să se vaccineze este practicată și în majoritatea țărilor care acum se confruntă cu un nou val”, a declarat Gavrilița.

Gavrilița spune că această măsură e necesară pentru a proteja elevii de noul coronavirus.

„Copiii vin la școală în fiecare zi și familiile lor trebuie să știe că ei se bucură de un grad înalt de protecție. Germania a renunțat la această practică de a achita testele COVID-19 pentru profesori pentru că sunt vaccinuri”.

Realitatea.md amintește că luni, 23 august, CNESP a aprobat o nouă hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.

Mai mult, testarea la COVID-19 sau vaccinarea cadrelor didactice în contextul începerii unui nou an școlar a trezit indignarea sindicaliștilor.

În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că le respectă opinia, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea.

„Noi nu încălcăm drepturile nimănui, dar vreau ca oamenii să înțeleagă care sunt diferențele. Noi oferim acces gratuit la fiecare tip de vaccin. Presiunea financiară pe sistemul medical, atunci când vom umple spitalele cu pacienți, va fi enormă. Și toată presiunea aceasta cade inclusiv pe cadrele didactice, oameni care muncesc la țară, medici, deoarece noi din contribuțiile noastre întreținem un an și jumătate tot ce se întâmplă sub această umbrelă – situația pandemică. Deci în loc să redirecționăm banii spre probleme din oncologie, servicii chirurgicale, medicamente gratuite, consumabile, noi ne-am concentrat doar pe pandemie și avem toți diferite opinii”.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 19:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 19:21 // Societate //  Valentina Buză

General al Poliției anunță a luat act de constatările raportului Ombudsmanului cu referire la ancheta desfășurată pe cazul polițiștilor implicați într-un act de tortură la Soroca.

Așadar, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a avut o discuție telefonică cu reprezentantul oficiului Avocatul Poporului comunicându-i despre deschiderea de a pune la dispoziția OAP materialele acumulate în cadrul anchetei pentru o analiză multiaspectuală.

„În cadrul discuțiilor a fost stabilită o ședință comună de lucru, care va avea loc la 30 mai curent, unde vor fi prezentate materialele anchetei respective, care până la această etapă nu au fost studiate de autorul raportului și care au stat la baza emiterii actului administrativ al IGP (ordinul de sancționare cu concediere). Precizăm că, respectivul ordin de sancționare la moment este obiectul examinării în instanța de judecată, urmând ca instanța să dea apreciere”, se arată în nota informativă a Poliției.

Responsabilii spun că, s-a convenit că, în cadrul ședinței, în eventualitatea deținerii unor probe/informații suplimentare care nu sunt cunoscute Inspectoratului General al Poliției și nu au fost prezentate până la moment, Avocatul Poporului le va oferi pentru a le stabili încadrarea juridică.

„Instituția noastră va ține cont de toate recomandările înaintate, dacă acestea aduc plus valoare activității Poliției și care nu vin în detrimentul cetățeanului, asigurând respectarea și garantarea tuturor drepturilor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea.md amintește că incidentul a avut loc la data de 31 ianuarie. Doi polițiști din cadrul IP Soroca au bătut mai multe persoane, iar una din victime ar fi lovit-o cu piciorul în cap.

Citește și:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală