Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Depistarea Omicron costă bani. Și nu puțini! Directorul ANSP explică procesul: „Nu se împușcă din tun în vrăbii”

11 Ian. 2022, 16:46
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
11 Ian. 2022, 16:46 // Economie //  Realitatea.md

O femeie însărcinată și un bebeluș, infectați cu Omicron în Moldova.
Suntem într-un nou val de pandemie!

Depistarea unei anumite variante a Covid-19 are loc prin secvențiere și costă bani. Spre exemplu, o secvențiere pentru depistarea tulpinii Omicron costă în jur de 2 mii de euro. În plus, procesul este unul de durată. Despre asta a dezvăluit directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 11 ianuarie 2022, când am aflat și că, în Republica Moldova, sunt 16 cazuri de infecție cu Omicron.

„Secvențierea este un proces care durează 72 de ore, adică tehnic nu poate fi făcută în fiecare zi. Sunt anumite indicații speciale formulate de OMS. Nu se împușcă din tun în vrăbii. Într-o zi putem face 8, 10, 12, nu 16, ci 1, 2. Mai multe nu se încarcă în aplicație. O secvențiere costă în jur de 2 mii de euro. O singură probă pozitivă. Adică pentru cele 16 probe pozitive depistate cu prezența genomului Omicron, ANSP ar fi cheltuit în jur de 30 de mii euro”, a declarat Nicolae Jelamschi.

Potrivit acestuia, secvențierea ar reprezenta mai mult un interes științific, enumerând situații: pacienții care au primit tratament, dar continuă să fie pozitivi la Covid-19, pericolul de transmitere la animale sau când are loc o creștere rapidă a infectării pe cale comunitare. Ultima situație ar fi specifică Republicii Moldova.

Întrebat cine a alocat suma de bani necesară pentru efectuarea secvențierii, directorul ANSP a explicat că rezultatele obținute privind Omicron s-au reușit datorită unui chit de teste oferit de OMS. „Republica Moldova încă nu a făcut achiziții de teste pentru secvențiere. Pentru acest an suntem asigurați cu acel lot. Ar putea fi mai scumpe, pentru că contează și cantitatea procurată. Nu este un preț fix”.

Pentru comparație, Nicolae Jelamschi a recomandat site-ul informațional GISAID, unde poate fi urmărit procesul de secvențiere și depistare a tuturor tulpinilor Covid-19 și de către alte țări. La ora susținerii conferinței de presă, Rusia avea făcute doar două secvențieri pentru Omicron, Letona și Estonia – niciuna, Finlanda – trei, iar Ucraina – una.

Până în prezent, Republica Moldova a realizat 154 de secvențieri, inclusiv pentru depistarea altor variante.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 17:44 // Societate //  Valentina Buză

Vântul a făcut ravagii în nordul Republicii Moldova. La Bălți, furtuna a doborât câțiva copaci. Pe strada Ștefan cel Mare 160, un bărbat a fost la un pas de moarte, după ce un plop a căzut chiar lângă el. Acesta s-a ales cu o lovitură de creangă și o sperietură zdravănă, scrie nordnews.

„Eu în toată seara mă plimb cu nepoții aici, în toată seara scârțâie crengile și nu știi care va cădea în cap. Aseară, la ora 02.40, chiar în cap mi-a căzut. El e putred în pământ, numai coaja e verde, el trebuie tăiat și acei plopi trebuie tăiați”, a declarat Oleg Onufriev, locuitor al orașului.

Bărbatul spune că pe această stradă sunt mai mulți copaci putreziți. Cei care au împiedicat tăierea lor au fost câțiva activiști civici.

„Noi trăim în oraș, nu în pădure. Trebuie de făcut frumos, trebuie de curățit copacii. Pun piedici ecologiștii. Oamenii de acolo se tem să dea autorizație pentru a tăia o creangă pe sub care nu mai poți să treci”, a adăugat bărbatul.

Din cauza copacului doborât, mai multe întreprinderi din preajmă au rămas fără curent electric.

„Cineva trebuie să monitorizeze acest lucru. Din cauza asta nu trebuie să sufere întreprinderile care au de lucru. Acum, procesul de muncă s-a oprit din cauza că a căzut un copac. Într-adevăr, copacul trebuia demult tăiat, este periculos. Trebuie de monitorizat”, a spus Serghei Volc, antreprenor.

Pentru defrișarea copacilor bătrâni din acest sector ar exista deja și o autorizație, doar că cei de la întreprinderea municipală „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, nu se grăbesc să o facă.

„Este decizia pentru a întreprinde toate măsurile necesare, defrișare, îmbunătățire și așa mai departe. Din păcate, până în prezent, întreprinderea de resort nu a reușit să întreprindă măsurile necesare”, a spus Denis Negrean, angajat.

Șefa întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, Svetlana Novicova, a refuzat să ne ofere un comentariu, deși, de dimineață, s-a arătat dispusă să vorbească cu presa. Întrebată de ce nu au fost tăiați copacii avariați, aceasta ne-a închis telefonul.

—De dimineață, erați dispusă să ne dați un comentariu.

—Acum nu vreau să dau.

Locuitorii spun că orașul este plin de copaci care sunt gata să cadă chiar și la o adiere de vânt. Iar autoritățile nu fac nimic pentru a preveni asemenea accidente.

„Trebuie să aibă grijă de asta, bine că nu a omorât pe nimeni.”

„Nu este primul caz. Anterior a căzut un brad, bine că nu a accidentat pe nimeni”, au spus oamenii.

Iar în orașul Edineț, un gard metalic a căzut peste o conductă de gaz. În consecință aceasta a fost avariată.

Amintim că, meteorologii au emis cod galben de vânt puternic, valabil pe întreg teritoriul țării până în seara zilei de astăzi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală