Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

FOTO, VIDEO Om cu inimă de porc! Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un astfel de organ de animal

11 Ian. 2022, 11:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
11 Ian. 2022, 11:11 // În Lume //  Realitatea.md

Chirurgii americani au efectuat prima operație experimentală din lume, în timpul căreia o inimă de porc modificată genetic a fost transplantată unui pacient. Medicii spun că aceasta era singura șansă de supraviețuire a lui David Bennett – fără transplant, el s-ar fi confruntat cu moartea.

Operația, care a durat șapte ore, i-a fost făcută lui Bennett în urmă cu trei zile, iar acum starea lui rămâne bună.

„Pentru mine, alegerea a fost între moarte și acest transplant, – a spus Bennett, în vârstă de 57 de ani, în ajunul operației. – Înțeleg că soarta mea viitoare este complet necunoscută, dar pentru mine aceasta era ultima șansă”.

Specialiștii de la Centrul Medical al Universității din Maryland au primit permisiunea specială de la autorități pentru operație, explicând că pacientul ar muri fără ea. Încă nu este clar dacă transplantul va avea succes.

Intervenția este rezultatul unor ani de cercetare. Chirurgii speră că succesul lor va ajuta la salvarea vieților multor oameni din întreaga lume.

Într-o declarație, Universitatea din Maryland l-a citat pe chirurgul Bartley Griffith care a anunțat că operația are scopul de a „aduce mai aproape de rezolvarea crizei deficitului de organe”.

Modificarea genetică a inimii

Oamenii de știință au discutat demult despre posibilitatea transplantului de organe de animale la oameni, adică xenotransplant. În chirurgia cardiacă, transplantul unor părți ale inimii porcului, în special, a valvelor cardiace, este deja utilizat pe scară largă.

În octombrie 2021, chirurgii din New York au anunțat că au efectuat cu succes un transplant de rinichi de porc la un om, care a fost cea mai complexă operație de acest gen din istorie la acea vreme. Cu toate acestea, pacientul care a primit rinichiul transplantat a suferit de moarte cerebrală și nu avea nicio speranță de recuperare.

Bennett însă speră că acum își va putea continua viața normală. Înainte de operație, a fost izolat pe patul de spital timp de șase săptămâni din cauza unei boli cardiace fatale. Supraviețuirea lui a fost asigurată doar datorită echipamentului medical.

„Îmi doresc foarte mult să mă dau jos din pat”, a spus el joia trecută.

Animalul a cărui inimă a fost folosită pentru transplant a fost modificată genetic. Oamenii de știință au fost nevoiți să scape de o genă care ar putea provoca respingerea organului transplantat.

Griffith asigură că medicii „acţionează acum cu maximă precauţie” şi monitorizează îndeaproape starea pacientului.

Cum se vor dezvolta evenimentele după operație încă nu se cunoaște.

Potrivit site-ului web OrganDonor.gov, aproximativ 100.000 de oameni așteaptă transplanturi de donatori de organe numai în Statele Unite și 17 pacienți mor pe zi din cauza lipsei acestora.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 19:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 19:21 // Societate //  Valentina Buză

General al Poliției anunță a luat act de constatările raportului Ombudsmanului cu referire la ancheta desfășurată pe cazul polițiștilor implicați într-un act de tortură la Soroca.

Așadar, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a avut o discuție telefonică cu reprezentantul oficiului Avocatul Poporului comunicându-i despre deschiderea de a pune la dispoziția OAP materialele acumulate în cadrul anchetei pentru o analiză multiaspectuală.

„În cadrul discuțiilor a fost stabilită o ședință comună de lucru, care va avea loc la 30 mai curent, unde vor fi prezentate materialele anchetei respective, care până la această etapă nu au fost studiate de autorul raportului și care au stat la baza emiterii actului administrativ al IGP (ordinul de sancționare cu concediere). Precizăm că, respectivul ordin de sancționare la moment este obiectul examinării în instanța de judecată, urmând ca instanța să dea apreciere”, se arată în nota informativă a Poliției.

Responsabilii spun că, s-a convenit că, în cadrul ședinței, în eventualitatea deținerii unor probe/informații suplimentare care nu sunt cunoscute Inspectoratului General al Poliției și nu au fost prezentate până la moment, Avocatul Poporului le va oferi pentru a le stabili încadrarea juridică.

„Instituția noastră va ține cont de toate recomandările înaintate, dacă acestea aduc plus valoare activității Poliției și care nu vin în detrimentul cetățeanului, asigurând respectarea și garantarea tuturor drepturilor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea.md amintește că incidentul a avut loc la data de 31 ianuarie. Doi polițiști din cadrul IP Soroca au bătut mai multe persoane, iar una din victime ar fi lovit-o cu piciorul în cap.

Citește și:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală