Chirurgii americani au efectuat prima operație experimentală din lume, în timpul căreia o inimă de porc modificată genetic a fost transplantată unui pacient. Medicii spun că aceasta era singura șansă de supraviețuire a lui David Bennett – fără transplant, el s-ar fi confruntat cu moartea.
Operația, care a durat șapte ore, i-a fost făcută lui Bennett în urmă cu trei zile, iar acum starea lui rămâne bună.
„Pentru mine, alegerea a fost între moarte și acest transplant, – a spus Bennett, în vârstă de 57 de ani, în ajunul operației. – Înțeleg că soarta mea viitoare este complet necunoscută, dar pentru mine aceasta era ultima șansă”.
Specialiștii de la Centrul Medical al Universității din Maryland au primit permisiunea specială de la autorități pentru operație, explicând că pacientul ar muri fără ea. Încă nu este clar dacă transplantul va avea succes.
Intervenția este rezultatul unor ani de cercetare. Chirurgii speră că succesul lor va ajuta la salvarea vieților multor oameni din întreaga lume.
Într-o declarație, Universitatea din Maryland l-a citat pe chirurgul Bartley Griffith care a anunțat că operația are scopul de a „aduce mai aproape de rezolvarea crizei deficitului de organe”.
Modificarea genetică a inimii
Oamenii de știință au discutat demult despre posibilitatea transplantului de organe de animale la oameni, adică xenotransplant. În chirurgia cardiacă, transplantul unor părți ale inimii porcului, în special, a valvelor cardiace, este deja utilizat pe scară largă.
În octombrie 2021, chirurgii din New York au anunțat că au efectuat cu succes un transplant de rinichi de porc la un om, care a fost cea mai complexă operație de acest gen din istorie la acea vreme. Cu toate acestea, pacientul care a primit rinichiul transplantat a suferit de moarte cerebrală și nu avea nicio speranță de recuperare.
Bennett însă speră că acum își va putea continua viața normală. Înainte de operație, a fost izolat pe patul de spital timp de șase săptămâni din cauza unei boli cardiace fatale. Supraviețuirea lui a fost asigurată doar datorită echipamentului medical.
„Îmi doresc foarte mult să mă dau jos din pat”, a spus el joia trecută.
Animalul a cărui inimă a fost folosită pentru transplant a fost modificată genetic. Oamenii de știință au fost nevoiți să scape de o genă care ar putea provoca respingerea organului transplantat.
Griffith asigură că medicii „acţionează acum cu maximă precauţie” şi monitorizează îndeaproape starea pacientului.
Cum se vor dezvolta evenimentele după operație încă nu se cunoaște.
Potrivit site-ului web OrganDonor.gov, aproximativ 100.000 de oameni așteaptă transplanturi de donatori de organe numai în Statele Unite și 17 pacienți mor pe zi din cauza lipsei acestora.