Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0%
 • USD
  19.0722
  0%
 • RUB
  0.3069
  0%
 • RON
  4.1366
  0%
 • UAH
  0.6460
  0%

VIDEO Din culisele negocierilor de la Moscova. Spînu: Vom publica documentul protocolului pentru a evita speculațiile

01 Nov. 2021, 13:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
01 Nov. 2021, 13:27 // Actualitate //  Realitatea.md

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării, Andrei Spînu a oferit, în premieră, detalii despre negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale pentru Republica Moldova, dar și despre documentele semnate în Federația Rusă. Spînu susține că pentru a evita unele speculații, documentul protocolului semnat cu Gazprom va fi publicat pe pagina ministerului, dar și pe cea a Guvernului.

Potrivit ministrului Infrastructurii:

„În aceste negocieri am avut trei obiective: să obținem cel mai bun preț, să nu admitem o creștere mare a tarifului, să discutăm contractul din perspectiva strict comercială, fără a admite condiționalități politice.

Minstrul Andrei Spînu a ținut să precizeze că au fost semnate două documente importante, un protocol al negocierilor și contractul de livrare a gazelor naturale propriu-zis.

„În protocolul semnat la Moscova, între MoldovaGaz și Gazprom, este menționat că Moldova va convoca în luna noiembrie ședința inter-guvernamentală moldo-rusă, în cadrul căreia va propune părții ruse semnarea unui tratat guvernamental în domeniul energetic. Părțile, de altfel, au convenit ca până la sfârșitul anului 2022 să fie semnată o înțelegere între guverne în domeniul energetic. Până la 1 mai 2022, MoldovaGaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei MoldovaGaz pentru un termen de cinci ani, iar autoritățile de la Chișinău vor organiza un audit pentru a înțelege datoriile pe care le are instituția. S-a convenit că aplicarea sancțiunilor de Gazprom către MoldovaGaz până la sfârșitul anului 2022, este inadmisibilă…”, a mai precizat Spînu.

În cele din urmă, Spînu a declarat că Moldova va plăti pentru gazul rusesc, în luna noiembrie, 450 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru decembrie, sub 400 de dolari.

Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu tariful la gazul natural pentru consumatori, Spînu nu a negat faptul că tarifele vor crește în luna noiembrie, însă nu a putut preciza cu cât. Acesta a spus că urmează să fie efectuate câteva calcule în acest sens.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Federația Rusă și Republica Moldova a reușit să ajungă la o înțelegere în privința furnizării gazelor țării noastre, fiind semnat un nou contract pentru următorii 5 ani, prețul fiind de 450 de dolari pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 22:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Mai 2022, 22:40 // În Lume //  Realitatea.md

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ”înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală