Deținătorii de patentă au venit astăzi, 5 iunie, la Guvern pentru a-și exprima nemulțumirea de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023 și de faptul că alte patente nu mai pot fi eliberate. Participanții la flashmob au venit cu pancarte și cu un rucsac pentru ministrul Dumitru Alaiba. Au explicat și ce au pus în el.
„Avem un rucsac pentru domnul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, și vrem să-i dăm un sfat de la oamenii simpli, de la vocea poporului, vrem să-i înmânăm al doilea rucsac și să-i spunem în mesajul oamenilor simpli: Domnule Alaiba, călare pe TikTok, nu se face economie! În acest rucsac este un aparat de casă, peștișorul de aur și este… sunt revendicările noastre”, a spus o participantă a flashmob-ului.
Ulterior, aceștia au susținut și o conferință de presă la IPN, în care au menționat că alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, fiindcă piețele și volumul de marfă este diferit și nu toți sunt pe același cântar.
Anterior, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a precizat că „această măsură are menirea să asigure condiții echitabile și competitive de dezvoltare a mediului de afaceri și să contribuie la îmbunătățirea mecanismelor fiscale naționale”.
Potrivit ministerului, spre deosebire de patenta de întreprinzător, activitatea independentă oferă mai mult suport din partea Guvernului, dar și numeroase avantaje pentru dezvoltarea afacerii.
Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate circa 2.000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de aproximativ 5.000.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că termenul de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza patentei a fost prelungit până pe 1 iulie 2023. Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activităţile de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule. De asemenea, este vorba şi despre comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.