Cetățenii din Republica Moldova au fost intoxicați zeci de ani cu propaganda rusă, iar rezultatele acestei îndoctrinări se văd în alegerile pe care le fac pentru viitorul țării. Aceasta este explicația europarlamentarului român Eugen Tomac de la Partidului Mișcarea Populară (PMP) făcută pentru B1 TV – un post de televiziune din România, la întrebarea de ce majoritatea suntem reticenți în a ne alătura alianței militare nord-atlantice, pe scurt NATO, în favoarea UE, la care vrem să ne alăturăm.
„Acest sondaj reflectă opinia publică din Republica Moldova. 53% votează pentru integrarea europeană, iar în ceea ce privește aderarea la NATO, procentul pare neschimbat de 10 ani încoace. 27% dintre cetățeni consideră ca NATO este soluția cea mai bună pentru țară. Concluzia este una singură: atât timp cât spațiul media din Republica Moldova fost dominat de presa in limba rusă, extrem de agresivă în a ține populația alimentată cu informații departe de realitate, aceste efecte se resimt. Majoritatea oamenilor sunt împotriva războiului, iar conducerea a avut o abordare corectă împotriva conflictului militar. Marea majoritate a populației este constituită din romani. Faptul că o bună parte sunt denaționalizați și se află sub presiunea propagandistică a Rusiei, este o realitate, însă peste 50% din cetății moldoveni sunt și cetățeni romani, iar interesul nostru legitim este de a ne preocupa de soarta lor și de aceea vrem să creăm cat mai multe premize pentru o apropiere si mai sănătoasă. Republica Moldova, mai devreme sau mai târziu, se va apropia cu pași mult mai rapizi de România”, a declarat Eugen Tomac.
Eugen Tomac este din 2019 deputat european în Parlamentul European. În perioada 2005-2008, a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale din România pe probleme legate de românii de pretutindeni, fiind numit în funcția de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe. Printre cele mai importante realizări au fost: simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova, donația a peste un milion de cărți în limba română pentru bibliotecile și școlile din Republica Moldova, precum și reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituțiile de învățământ de peste Prut.
SONDAJ Maia Sandu sau Igor Dodon: Cine ar putea câștiga următoarele alegeri prezidențiale