Polonia se pregătește să reducă la mai mult de jumătate importurile de petrol rusești luna aceasta. Bloomberg scrie că fluxurile rusești prin conducta Druzhba sunt planificate la aproximativ 220.000 de tone. Polonezul Orlen a decis să nu reînnoiască contractul cu Rosneft.
Livrările rusești de țiței către Polonia prin conducta de petrol Druzhba sunt de așteptat să se reducă la mai mult de jumătate în această lună, pe măsură ce țara europeană încetează tranzacțiile cu Moscova.
Fluxurile sunt planificate la aproximativ 220.000 de tone în februarie – aproximativ 58.000 de barili pe zi – în scădere de la 500.000 de tone în ianuarie, potrivit a două persoane care au cunoștință de acest subiect și care au vorbit sub păstrarea anonimatului.
Potrivit agenției, acest lucru se datorează faptului că rafinăria poloneză Orlen a decis să nu reînnoiască contractul cu rusul Rosneft, iar doar contractul cu Tatneft va continua să funcționeze. Potrivit TASS, expiră în decembrie 2024.
Orlen a declarat pentru Bloomberg că 90% din țițeiul care este procesat la fabricile companiei nu va proveni din Rusia, ci de la alți furnizori.
Canalul TV polonez TVP a raportat în decembrie, citând serviciul de presă al lui Orlen, că compania nu va reînnoi unul dintre contractele pe termen lung cu furnizorii ruși de petrol, care expiră în ianuarie 2023, iar un altul va înceta să mai funcționeze după introducerea de sancțiuni adecvate împotriva Rusiei. Anumite companii din Orlen nu au fost numite.
În noiembrie, Polonia a anunțat necesitatea impunerii de sancțiuni împotriva Druzhba, și împotriva ambelor ramuri (cea de nord merge în Polonia, iar apoi în Germania, cea de sud merge în Cehia, Ungaria și Slovacia). Reuters a scris că acest lucru se datorează refuzului Varșoviei de a plăti o amendă pentru o posibilă reziliere a contractului cu Tatneft.
În decembrie, o altă companie rusă, Transneft, a raportat că Orlen a depus o ofertă pentru a tranzita 3 milioane de tone de petrol rusesc prin Druzhba în 2023.
RBC a trimis o solicitare Ministerului polonez al Climei și Mediului, centrului de presă Rosneft și serviciului de presă Tatneft, precum și centrului de presă Orlen.
Din decembrie, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra livrărilor de petrol rusești – dar interdicția nu afectează petrolul din conducte, ci doar livrările offshore. În plus, a fost introdus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril.
Polonia și Germania, care primesc petrol prin Druzhba, au declarat că vor înceta să-l cumpere până la sfârșitul anului 2022. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit şi despre intenţia Varşoviei şi Berlinului de a abandona conducta de petrol rusească. Potrivit acesteia, până la sfârșitul anului trecut, doar 10% din volumul total de petrol cumpărat de Uniunea Europeană din Rusia ar fi trebuit să vină în UE – prin filiala de sud a Prieteniei.