Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  -1.2044%
 • USD
  17.6431
  0.0442%
 • RUB
  0.1885
  -0.2653%
 • RON
  3.8083
  -1.2446%
 • UAH
  0.4499
  -0.489%

VIDEO exploziv! Ion Butmalai nu s-ar fi sinucis. Gheorghe Petic: „A fost împușcat de killerii Direcției nr. 5”

13 Oct. 2021, 11:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Oct. 2021, 11:36 // Societate //  Realitatea.md

O declarație explozivă a lui Gheorghe Petic, fostul polițist de frontieră cunoscut cu statut de deținut politic în urma unui dosar fabricat de autorități, a bulversat spațiul public. Aceasta a fost făcută în cadrul emisiunii „Cotidianul Live”, ediția din seara de marți, 12 octombrie curent. Potrivit acestuia, Ion Butmalai, ex-deputatul PLDM, nu s-ar fi sinucis, ci ar fi fost împușcat de „killerii Direcției nr. 5”. Direcția nr. 5 mai era cunoscută și ca Direcția Operațiuni Special (DOS) care a activat pe timpul când Alexandru Jizdan era ministru de Interne și a fost destructurată când Andrei Năstase a deținut această funcție.

„Peste o perioadă va ieși la iveală cine a comandat omorul lui Ion Butmalai și cine de fapt a tras în Ion Butmalai. Cei din Direcția 5 care nu sunteți încă arestați (unde este camera)… Omorul lui Ion Butmalai pleacă în Direcția 5. Voi nu vă închipuiți cu ce s-a ocupat această direcție, care trebuia să se ocupe cu multe alte lucruri. Știți că în componența ei a avut killeri sau persoane care acordau asemenea servicii? Va veni timpul și veți cunoaște cum de fapt a fost…”, a declarat Gheorghe Petic.

După aceasta a rugat moderatoarea emisiunii, Loreta Lisnic, să treacă la alt subiect de discuție. „Vă este frică? A, mie nu. Este un subiect de interes public, dar în același context nu mi-aș dori ca persoanele implicate în omul lui să părăsească Republica Moldova. Prea mulți părăsesc țara. Sunt anumite puncte conexe și probe care arată că omorul a fost comandat de cine a fost comandat și efectuat de Direcția 5. De cine comandat? De guvernare? Inclusiv și de oameni din lumea interlopă. Ca să nu fie senzație. Nimeni nu a crezut că este sinucidere. Așa cum nimeni nu a crezut în violul lui Petic. Eu niciodată nu am crezut și ceea ce cunosc și ceea urmează să cunoască oamenii este că Ion Butmalai a fost împușcat de anumiți reprezentanți din Direcția 5 a MAI care acordau servicii de killer. Ziceam să postez ceva, dar voi da niște imbolduri și o să se regăsească iarăși la Londra”.

Dosarul penal în cazul morții lui Ion Butmalai a fost clasat, la data de 27 octombrie 2015, de Procuratura din Cahul din lipsă de probe. Procurorii au ajuns la concluzia ca nu este vorba de nicio crimă.

Ion Butmalai a fost găsit împușcat în piept pe data de 9 decembrie 2014 de soția sa, în garajul casei din Cahul. Poliția a deschis un dosar penal pentru omor, dar a luat în calcul și versiunea unui suicid, pentru că fostul deputat PLDM ar fi lăsat și un bileţel de adio.

Potrivit poliției, arma din care s-a tras este cea pe care o deținea legal Ion Butmalai. Ulterior, fiul cel mare al lui Ion Butmalai a spus că tatăl său planifica să lanseze un proiect înainte de alegerile locale, dar a fost omorât cu sânge rece.

Ion Butmalai avea 50 de ani. El a fost deputat din 2009. La alegerile parlamentare din 2014, nu s-a regăsit însă pe lista candidaţilor PLDM. În ultima vreme, relaţiile dintre Butmalai şi colegii de formaţiune se răciseră, asta după ce a lansat mai multe afirmaţii în nume propriu, care, pe alocuri, erau diferite de cele ale partidului.

Realitatea Live

12 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:00 // Cosmos //  Elena Putregai

O nouă fabrică de componente de structură pentru industria aerospațială va fi construită în România, în urma unei investiţii de 38 de milioane de euro.

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul unui al doilea proiect important în România.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT, citaţi de Transilvania Business.

Noua fabrică ar urma să susţină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Uzina, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro. „Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, a explicat compania.

Grupul Sonaca produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală