Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

VIDEO exploziv! Ion Butmalai nu s-ar fi sinucis. Gheorghe Petic: „A fost împușcat de killerii Direcției nr. 5”

13 Oct. 2021, 11:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Oct. 2021, 11:36 // Societate //  Realitatea.md

O declarație explozivă a lui Gheorghe Petic, fostul polițist de frontieră cunoscut cu statut de deținut politic în urma unui dosar fabricat de autorități, a bulversat spațiul public. Aceasta a fost făcută în cadrul emisiunii „Cotidianul Live”, ediția din seara de marți, 12 octombrie curent. Potrivit acestuia, Ion Butmalai, ex-deputatul PLDM, nu s-ar fi sinucis, ci ar fi fost împușcat de „killerii Direcției nr. 5”. Direcția nr. 5 mai era cunoscută și ca Direcția Operațiuni Special (DOS) care a activat pe timpul când Alexandru Jizdan era ministru de Interne și a fost destructurată când Andrei Năstase a deținut această funcție.

„Peste o perioadă va ieși la iveală cine a comandat omorul lui Ion Butmalai și cine de fapt a tras în Ion Butmalai. Cei din Direcția 5 care nu sunteți încă arestați (unde este camera)… Omorul lui Ion Butmalai pleacă în Direcția 5. Voi nu vă închipuiți cu ce s-a ocupat această direcție, care trebuia să se ocupe cu multe alte lucruri. Știți că în componența ei a avut killeri sau persoane care acordau asemenea servicii? Va veni timpul și veți cunoaște cum de fapt a fost…”, a declarat Gheorghe Petic.

După aceasta a rugat moderatoarea emisiunii, Loreta Lisnic, să treacă la alt subiect de discuție. „Vă este frică? A, mie nu. Este un subiect de interes public, dar în același context nu mi-aș dori ca persoanele implicate în omul lui să părăsească Republica Moldova. Prea mulți părăsesc țara. Sunt anumite puncte conexe și probe care arată că omorul a fost comandat de cine a fost comandat și efectuat de Direcția 5. De cine comandat? De guvernare? Inclusiv și de oameni din lumea interlopă. Ca să nu fie senzație. Nimeni nu a crezut că este sinucidere. Așa cum nimeni nu a crezut în violul lui Petic. Eu niciodată nu am crezut și ceea ce cunosc și ceea urmează să cunoască oamenii este că Ion Butmalai a fost împușcat de anumiți reprezentanți din Direcția 5 a MAI care acordau servicii de killer. Ziceam să postez ceva, dar voi da niște imbolduri și o să se regăsească iarăși la Londra”.

Dosarul penal în cazul morții lui Ion Butmalai a fost clasat, la data de 27 octombrie 2015, de Procuratura din Cahul din lipsă de probe. Procurorii au ajuns la concluzia ca nu este vorba de nicio crimă.

Ion Butmalai a fost găsit împușcat în piept pe data de 9 decembrie 2014 de soția sa, în garajul casei din Cahul. Poliția a deschis un dosar penal pentru omor, dar a luat în calcul și versiunea unui suicid, pentru că fostul deputat PLDM ar fi lăsat și un bileţel de adio.

Potrivit poliției, arma din care s-a tras este cea pe care o deținea legal Ion Butmalai. Ulterior, fiul cel mare al lui Ion Butmalai a spus că tatăl său planifica să lanseze un proiect înainte de alegerile locale, dar a fost omorât cu sânge rece.

Ion Butmalai avea 50 de ani. El a fost deputat din 2009. La alegerile parlamentare din 2014, nu s-a regăsit însă pe lista candidaţilor PLDM. În ultima vreme, relaţiile dintre Butmalai şi colegii de formaţiune se răciseră, asta după ce a lansat mai multe afirmaţii în nume propriu, care, pe alocuri, erau diferite de cele ale partidului.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 14:41 // Actualitate //  Valentina Buză

„Tentativa de a numi un nou viceprimar demonstrează că primarul Ceban nu vrea să facă clarificările necesare pentru a stabili adevărul pe subiectul încălcărilor admise de funcționarii primăriei la autorizarea demolării hotelului Național și alte construcții în oraș”. Așa începe mesajul fostului viceprimar al Capitalei Victor Chironda, imediat după candidatura fostului ministru al Justiției Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar al Capitalei a fost respinsă.

Mai mult Chironda a declarat că a contestat demiterea sa în instanța de judecată.

„Eu am contestat demiterea mea în instanță, CNA investighează demersurile mele și altele depuse pe subiect, pe unul dintre cazuri este pornită procedură penală”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook.

Totodată, fostul viceprimar spune că nicio măsură de asigurare a intereselor primăriei pe subiectul Național nu a fost aplicată.

„Cu toatea acestea Ion Ceban consideră cazul rezolvat. Raportul așa zisei „comisii interne” pe cazul hotelului Național așa și nu a fost publicat. Nici un funcționar din primărie nu a fost pedepsit. Nici o măsură de asigurare a intereselor primăriei pe subiectul Național nu a fost aplicată. Intenția de a aduce la conducerea primăriei încă un jurist emerit, arată că primăria va merge în continuare pe strategia ”totul este legal”, căutând să arunce responsabilitatea pentru ilegalități pe sistemul de justiție, pe administrația lui Chirtoacă, pe Chironda, pe guvernarea centrală, pe cadrul legal, pe oricine nu mai nu pe Ceban și funcționarii săi din primărie”.

De menționat că recent, Victor Chironda a fost audiat în calitate de martor la CNA pe unul dintre cazurile de tentativă din partea unor funcționari din primărie de autorizare ilegală a construcțiilor în Chișinău.

Realitatea.md amintește că Victor Chironda fost demis din funcția de viceprimar al Capitalei în luna iulie, iar de atunci locul a rămas vacant.

La data de 25 octombrie curent primarul Capitalei Ion Ceban a propus în cadrul ședinței Biroului Permanent candidatura fostului ministru al Justiției Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar al Capitalei, însă astăzi, 28 octombrie, în cadrul ședinței CMC, proiectul de decizie nu a fost aprobat de consilierii municipali.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău