Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

UE și PNUD susțin planul de acțiuni în domeniul climei și energiei. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

13 Oct. 2021, 11:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
13 Oct. 2021, 11:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Folosirea instrumentelor compatibile de prognozare a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), precum și o mai bună coordonare între autoritățile publice responsabile de politicile în domeniile energie și climă sunt câteva dintre recomandările experților EU4Climate pentru asigurarea coerenței politicilor și realizarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova în domeniu. Potrivit informațiilor, recomandările fac parte dintr-un studiu privind alinierea țintelor de reducere a GES în contextul angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (CONUSC) și a Tratatului Comunității Energetice.

Studiul a fost prezentat pe 13 octombrie în cadrul unui atelier consultativ, cu participarea reprezentanților Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și altor instituții implicate.

„Experții EU4Climate, proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite (PNUD) în Moldova, au constatat că, pe dimensiunea de climă, Republica Moldova și-a luat angajamente mult mai ambițioase decât pe cea energetică, iar diferența provine din faptul că au fost luate în calcul și emisiile de GES din regiunea transnistreană și a fost folosit programul de simulare WASP. În același timp, pe domeniul energetic cifrele din regiunea transnistreană nu au fost luate în calcul, iar programele de simulare folosite au fost TIMES și PRIMES”, este menționat într-o notă informativă. 

Totodată, în cadrul atelierului, reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au convenit să creeze platforme de dialog instituțional pentru a coordona elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNEC), prima versiune a căruia urmează a fi prezentată Secretariatului Comunității Energetice în prima jumătate a anului 2022.

„Concilierea obiectivelor de reducere a GES cu proiecțiile realiste de energie este foarte necesară și oportună în aceste zile. Specificul Republicii Moldova ar trebui luat în considerare în mod corespunzător pentru a formula un Plan Național Integrat de Energie și Climă solid și credibil, în conformitate cu pachetul „Energie curată pentru toți europenii”, a declarat Christian Ballarò, responsabil de program pentru energie, mediu și schimbări climatice la Delegația UE în Republica Moldova.

În baza recomandărilor prezentate de experții EU4Climate, urmează să fie elaborat un plan de acțiuni comun pentru alinierea țintelor în domeniul climei și energiei.

„Atât Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, cât și Contribuția Națională Determinată sunt supuse actualizărilor periodice o dată la cinci ani. E binevenit ca discuțiile constructive să înceapă cât mai devreme, pentru a aborda problema țintelor de reducere a GES în sectorul energetic și a identifica o abordare unică”, a declarat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Conform Contribuției Naționale Determinate și Programului de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030, emisiile de GES în sectorul energetic urmează a fi reduse cu 74% către finele deceniului curent.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală