Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

La Bender ar putea fi creat un complex educațional multifuncțional. Ombudsmanul Copilului a transmis un demers. Cui?

13 Oct. 2021, 11:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
13 Oct. 2021, 11:05 // Actualitate //  Valentina Buză

Ombudsmanul Copilului propune reorganizarea Școlii de tip internat pentru copii rămași fără ocrotire părintească din Bender în instituţie de învăţământ de nivelul 0 și crearea, în baza acestuia și a Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din aceeași localitate, a unui complex educaţional multifunctional.

În acest sens, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a transmis un demers în acest sens viceprim-ministrului pentru Reintegrare, precum și președintelui Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

„În prezent, în municipiul Bender (aflat sub controlul autorităţilor de la Tiraspol) activează 47 de instituţii de învăţământ, însă activitatea a 46 dintre acestea nu corespunde idealului educaţional al şcolii din Republica Moldova şi principiilor fundamentale ale educaţiei. Doar în cadrul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender (instituţie de nivelul I, II şi III) procesul educaţional este asigurat în conformitate cu prevederile Codului Educaţiei al Republicii Moldova. În curtea instituției vizate este amplasată și Școala de tip internat pentru copii rămași fără ocrotire părintească, care nu funcționează din 2020, dar dispune de suficiente spații care ar putea fi valorificate în scopul educative și de agreement pentru copii”, menționează Ombudsmanul Copilului în demers.

În acelaşi timp, în municipiul Bender nu activează nici o instituţie de învăţământ de nivelul 0 (educaţia timpurie: educația ante preșcolară, învățământul preșcolar) în corespundere cu standardele naţionale menţionate supra. Astfel, în această localitate aflată sub controlul autorităţilor de la Tiraspol, statul Republica Moldova nu asigură respectarea succesiunii nivelelor şi ciclurilor în sistemul educaţional și a standardelor de calitate în învățămîntul preuniversitar.

Mai exact, în opinia Ombudsmanului Copilului, reorganizarea Școlii de tip internat pentru copii rămași fără ocrotire părintească din Bender în instituţie de învăţământ de nivelul 0 și crearea, în baza edificiilor acestuia și altor construcții adiacente Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun”, a unui centru pentru activități extrașcolare ar permite instituirea unui complex educațional multifuncţional care ar putea oferi soluții pentru problema în cauză: va asigura succesiunea nivelurilor şi ciclurilor din sistemul de învăţământ conform prevederilor Codului Educaţiei al Republicii Moldova şi respectarea dreptului copilului la educație și recreere, va oferi copiilor posibilitatea de a practica activităţi recreative conform vârstei, de a participa la viața culturală şi artistică etc.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală