Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

DOC Maia Sandu, exemplu pentru Parlament!? A fost publicată lista cadourilor pe care le-a primit Zinaida Greceanîi

13 Oct. 2021, 11:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
13 Oct. 2021, 11:15 // Politica //  Petru Cosoi

Transparența decizională de la instituția prezidențială se pare că a trecut drumul și la cea parlamentară. Astfel, după ce la Președinție a devenit o obișnuință ca lista cadourilor incluse în Registrul de evidenţă a cadourilor admisibile să fie făcută publică, Parlamentul calcă pe aceleași urme. În premieră, la data de 12 Octombrie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a publicat lista cadourilor pentru anii 2015-2021, anul 2020, dar și trimestrul I-II al anului 2021. Potrivit surselor Realitatea, până în prezent, Parlamentul era în imposibilitate de a publica listele din motive tehnice.

Conform registrului, din data de 25 februarie și până la data de 15 mai 2021, Parlamentul a primit cinci cadouri. Unul i-a fost oferit vicepreședintelui Parlamentului Republicii Moldova de atunci, Vlad Batrîncea. Este vorba despre vază de flori cu decor floral. Valoare cadoului este de 500 de lei și vine din partea ministrului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis.

Alte patru cadouri le-a primit președinta Parlamentului Republicii Moldova de atunci, Zinaida Greceanîi. Toate patru sunt farfurii decorative: Farfurie decorativă de perete din ceramică, cu gravura clădirii, simbolica și inscripția ”Межпарламентская Ассамблея государств участников Содружества Независимых Государств”; Farfurie-suvenir din alamă, cu simbolica Dumei de Stat; Farfurie decorativă din ceramică, lucru manual, cu simbolica Parlamentului Republicii Azerbaidjan; Farfurie decorativă din porțelan, cu imaginea”Таврический дворец”.

Valoarea totală a cadourilor pentru lunile ianuarie-mai 2021 este de 7900 de lei.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 14:55 // Economie //  Realitatea.md

Orice om de afaceri care vine să investească în vreo activitate din Republica Moldova va trebui să demonstreze cine este și sursa banilor pe care-i deține. Guvernul va fi instituția care va duce contul, adică va verifica, astfel încât să nu aibă loc ilegalități cum ar fi avut loc până acum. Deputații PAS Dumitru Alaiba și Lilian Carp au ieșit cu o conferință de presă (transmisă de RLIVE), în timpul ședinței Parlamentului de joi, 28 octombrie curent, după ce un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală.

Autorii susțin că această inițiativă va contribui la prevenirea corupției și a evaziunii fiscale, prin promovarea  transparenței în societate, dar și asigurarea și garantarea deplină a dreptului constituțional al cetățenilor la informația de interes public.

„Prin proiectul cu nr. 302 intenționăm să protejăm infrastructura strategică cu importanță economică pentru securitatea Republicii Moldova, de interese corupte. Tot felul de oligarhi nu au ce căuta în anumite sectoare ale economiei pe care le considerăm strategice”, a declarat Dumitru Alaiba.

După care a continuat Lilian Carp care a explicat că nu este un secret că, în 30 de ani, au existat diverse grupuri infracționale care au furat bani din bugetul statului – fie prin modificări de lege, cum ar fi cele care au dus la „frauda bancară”, fie prin mită – cum ar fi „kulioacele”.

„Acești bani furați ajungeau în zone offshore și îi întorceau în Republica Moldova prin împrumut și erau investiți în afaceri. Prin modificarea pe care și-a asumat-o PAS va avea loc scoaterea pe alb a investițiilor în țară pentru a nu mai permite politicienilor corupți să-și înălbească banii. Noi prevenim o situație prin care diverși contrabandiști sau oameni certați cu legea să reinvestească în Republica Moldova, adică nu ne referim doar la cetățeni moldoveni, pentru că sunt și din așa-numiți investitori condamnați în țărilor lor de ilegalități, dar care investesc banii în afaceri în Republica Moldova”, a explicat Lilian Carp.

Documentul de mai jos descrie proiectul de lege privind anularea „secretului offshore-ului” detaliat. Se conțin modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, acum Guvernul va avea la dispoziție 6 luni pentru a modifica legislația și a verifica investițiile care s-au făcut până acum, iar pe cele ilegale să le stopeze. La fel, pe cele noi ilegale – se le prevină.

Proiectul a fost votat în lectură finală de 74 de deputați, însă opoziția totuși s-a arătat nemulțumit, precum că documentul ar avea anumite lacune. Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017 – 2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău