Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea accesa mai simplu credite și împrumuturi. Guvernul a instituit un nou mecanism de acordare a garanțiilor financiare.
„Noul regulament oferă posibilitatea garantării inclusiv a împrumuturilor oferite de către Organizațiile de Creditare Nebancare (OCN). Garanțiile financiare sunt oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor”, informează Executivul.
Capitalizarea Fondului de Garantare, de asemenea, va crește. În aceste circumstanțe, se va asigura facilitarea accesului la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi mici și mijlocii noi – dublul capacității actuale.
Printre alte beneficii ale mecanismului sunt: acordarea de garanții financiare suplimentare în valoare de cel puțin un miliard lei, facilitarea accesului ÎMM-urilor la resurse creditare suplimentare de cel puțin două miliarde lei, realizarea proiectelor investiționale de către ÎMM-uri în valoare de cel puțin patru miliarde lei, menținerea locurilor de muncă existente și crearea de noi locuri de muncă, dar și majorarea cotei garanțiilor financiare active în totalul creditelor acordate sectorului ÎMM până la cel puțin 5%.
În prezent, statul acordă garanții financiare pentru creditele contractate de ÎMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). FGC are misiunea de a facilita accesul la finanțare a ÎMM-urilor care nu dispun de suficient gaj, prin emiterea garanțiilor financiare în favoarea băncilor comerciale.
„La moment, FGC pune la dispoziția băncilor 6 produse de garantare, care acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500.000 de lei, pentru companii debutante și până la 7 milioane lei, pentru companiile exportatoare. De asemenea, în contextul crizelor energetice și a presiunilor inflaționiste, în anul 2022, ODA a eliminat comisionul de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare și a majorat cota maximă de garantare până la 80%”, precizează Guvernul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Pe parcursul anului 2021, ODA a emis 468 garanții financiare, în valoare de 387,8 milioane lei care au facilitat debursarea creditelor în sumă de 992,8 milioane lei și au generat efectuarea investițiilor în economia națională de peste 1,13 miliarde lei.
Garanția de portofoliu este un angajament financiar asumat de către Garant (ODA) în condițiile unui contract de colaborare semnat cu un Creditor (Bancă sau OCN), care partajează riscul de credit asociat unui portofoliu eligibil de credite, fără a fi necesară aprobarea fiecărei tranzacții de către Garant.