Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

VIDEO Fii actor cheie în prevenirea suicidului! Ajută persoanele profund afectate de factorii interni sau externi

10 Sept. 2021, 11:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
10 Sept. 2021, 11:16 // Actualitate //  Valentina Buză

Orice sinucidere este devastatoare și are un impact profund asupra celor din jur, iar prevenirea acestuia rămâne o provocare globală. Anual, pe 10 septembrie 2021 este marcată Ziua Mondială de prevenire a suicidului care reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, a reduce stigma și a promova acțiunile de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume.

Sinuciderea este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi. Plus la acestea, pandemia COVID-19 a determinat o creștere a sentimentelor de izolare și vulnerabilitate în societate.

„Comportamentul suicidal include suicidul în sine, ideea suicidală și tentativele de sinucidere. Se estimează că la fiecare caz de suicid, alte 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid. Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul sinuciderii. Acesta se află printre primele 20 cauze de deces la nivel mondial în rândul persoanelor de toate vârstele. Totodată, acesta este responsabil pentru 700 000 de decese anual, ceea ce semnifică o sinucidere la fiecare 40 de secunde”.

În cazul unui singur caz de sinucidere, aproximativ 135 de persoane sunt profund afectate, suferind o durere intensă. Numărul lor se ridică la 108 milioane de persoane în fiecare an. Peste jumătate din aceste cazuri (58%) apar înainte de vârsta de 50 de ani. Rata acestora este de două ori mai înaltă în rândul bărbaților decât a femeilor.

„Suicidul poate apare în toate regiunile lumii, cu toate acestea, peste trei sferturi (77%) din rata globală de sinucideri în 2019 a avut loc în țările  cu venituri mici și mijlocii. În Republica Moldova în 2020 au fost înregistrate 486 cazuri de suicid comparativ cu 467 în 2019. Printre copiii cu vârsta de până la 18 ani, 11 cazuri au fost înregistrate în 2020 comparativ cu 9 cazuri în 2019”.

Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă și fiecare dintre noi poate fi un actor cheie în prevenirea ei. Putem face diferența în calitate de membru al societății, copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.

Iată ce fiecare dintre noi poate face pentru a preveni suicidul:

 • Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperarea, furia necontrolată, răzbunarea, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietatea, agitația, insomnia sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);
 • Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință din comunitatea noastră;
 • Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
 • Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.

Mai mult, toate persoanele care au nevoie de ajutor și nu pot spune familiei, prietenilor, se pot adresa Liniei Verde pentru Prevenirea Suicidului.

Linia Verde pentru prevenirea suicidului este un serviciu de susținere emoțională prin intermediul chatului anonim. Consilierii ce asistă voluntar persoanele ce trec prin criză sunt cetățenii Republicii Moldova din țară și din diasporă. De la fondare în 2012, Serviciul a susținut peste 6000 de persoane.

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor netransmisibile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală