După un an de incertitudine, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” rămâne în continuare „blocată” la propriu, lucru care ar putea dura încă mulți ani înainte, o spun chiar responsabilii instituției. Autoritățile de la Chișinău nu au deocamdată un proiect despre cum ar trebui să arate în viitor clădirea, nu cunosc de câți bani ar fi nevoie pentru construcția filarmonicii de la zero, însă spun că actuala guvernare va depune tot efortul pentru a o readuce la viață.
Până acum s-au adunat, atât pe contul filarmonicii, cât și pe cel al Ministerului Finanțelor peste 4 milioane de lei, bani care însă sunt insuficienți pentru a reabilita clădirea.
Ministrul Culturii susține că filarmonica or ce a mai rămas din ea va fi demolată, însă vor fi păstrate unele elemente arhitecturale care se vor regăsi în noua clădire.
„A trecut un an, întrebări sunt foarte multe. Întrebări despre ce s-a întâmplat, ce s-a făcut timp de un an, ce va fi în continuare. Ce vom construi pe acest loc? Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” se va construi pe acest loc, asta este sigur. Concluzia comisiei de experți etse că trebuie să mergem pe calea unei filarmonici noi. Intenționăm să construim o filarmonică modernă, calitativă. În noua clădire vor fi elemente din vechea filarmonică. În caietul de sarcini care va fi elaborat de Ministerul Culturii se va regăsi și elementul păstrării elemntelor arhitecturale. Au fost făcute doar 2 rapoarte, prezentate fostului minister, iar fosta guvernare s-a izolat de această problemă și nu s-a făcut nimic. Vom organiza un concurs internațional, idei despre cum trebuie să arate o filarmonică modernă. Vom face consultații publice. Suntem în proces de identificare a surselor pentru reconstrucția filarmonicii, trebuie mai întâi să facem un deviz, proiect pentru a înțelege de ce bani avem nevoie”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
La rândul său, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a ținut să precizeze că fosta guvernare a tărăganat procesul, iar motoarele abia acum s-au repornit. Își dorește să vadă o filarmonică nouă, modernă, mai declară șefa instituției culturale.
„Filarmonica va fi aici, pe acest loc, asta ne dorim cu toții. Într-un an s-au făcut pași, la început mai rapid, după s-a tărăganat, s-a stopat totul. Acum avem încrederea că vom merge mai departe. Primul pas este lansarea concursului de idei, vom selecta cel mai adecvat concept, proiect de construcție a filarmonicii. Va fi făcut totul de la zero. Vrem o instituție modernă, performantă”, a declarat directorul filarmonicii, Svetlana Bivol.
Amintim că în data de 24 septembrie 2020, un incendiu violent a mistuit peste 3500 m2 din clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Tavanul sălii principale a cedat, iar vălvătaia a distrus mai multe instrumente muzicale. Abia în dimineața zilei de 25 septembrie, incendiul a fost stins de pompieri.
Fondată în 1940, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din țara noastră desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile „Joc”, „Fluieraş”, „Lăutarii”, personalităţi notorii ale culturii cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu.
Mândria Filarmonicii Naţionale sunt colectivele cunoscute în toată lumea – Orchestra Simfonică şi Capela Corală Academică „Doina”, ambele fondate în anul 1930. Din 2006, în cadrul filarmonicii activează Orchestra de Muzică Populară „Folclor”.