Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

VIDEO, FOTO Două bărci pe pernă de aer, în valoare de peste 126 mii de euro, au ajuns în dotarea Poliției de Frontieră

19 Sept. 2021, 11:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 11:41 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

14 polițiști de frontieră au fost instruiți, pe apele lacului Costești, privind operarea bărcilor pe pernă de aer (hovercraft).  Cursul a fost organizat de către reprezentanții misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație din Moldova, în cadrul proiectului „UE pentru securitatea frontierelor”. În acest context, Poliția de Frontieră a beneficiat de două bărci pe pernă de aer, valoarea cărora depășește 126 mii de euro.

„Instituția de frontieră se bucură și în continuare de susținerea partenerilor externi în domeniul supravegherii hotarului pe sectorul acvatic cât și prevenirea acțiunilor ilegale în zona de competență. Astfel, în cadrul instruirilor polițiștii de frontieră au obținut abilități practice privind mentenanța și conducerea bărcilor pe pernă de aer, care vor putea fi folosite în diferite condiții climaterice, în locurile greu accesibile și sectoare mlăștinoase”, este menționat într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Potrivit informațiilor, scopul proiectului este de a îmbunătăți accesibilitatea în zonele dificile și în condițiile meteorologice nefavorabile de-a lungul frontierei albastre comune între Republica Moldova și Ucraina. Ca urmare, se mizează pe reacții prompte în cazul unor incidente la frontieră, într-o manieră coordonată și coerentă de către ambele părți.

Bugetul proiectului este în valoare de 4 400 000 de euro, (contribuția UE: 3 552 000 EUR; co-finanțarea Republicii Moldova și a Ucrainei: 888 000 EUR). Finanțarea vine din partea UE prin Inițiativa pilot privind MIF a Parteneriatului Estic și implementat de către Misiunea OIM în Moldova de comun cu structurile de frontieră și vamale ale Republicii Moldova și Ucrainei.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”