Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

VIDEO, FOTO Fluieră finalul! Cetățenii Chișinăului au salvat peste 21 mln de lei de la distrugere

01 Iul. 2021, 11:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
01 Iul. 2021, 11:20 // Actualitate //  Petru Cosoi

Când ești bine organizat, 24 de ore sunt suficiente pentru a ajunge în celălalt capăt al planetei, a citi o carte sau a însuși o abilitate nouă. Cu toate acestea, știi ce se mai poate face în 24 de ore? Acest timp este suficient pentru a “distruge” mulți bani pe care Republica Moldova îi pierde în fiecare zi prin corupție bine organizată și luare de mită. Zi de zi, de zeci de ani, banii care aparțin tuturor cetățenilor Republicii Moldova sunt distruși practic în fața ochilor lor. Acesta este motivul pentru care Inițiativa Regională Anticorupție (RAI) a luat decizia, printr-un spectacol de 24 de ore în Scuarul Europei în Parcul Central Ștefan ce Mare, într-un mod plastic, să avertizeze cetățenii despre amploarea acestui fenomen pentru a-i sensibiliza cu privire la rolul-cheie pe care îl au în lupta împotriva corupției și pentru a-i încuraja să acționeze proactiv.

În timpul spectacolului, distrugerea banilor este prezentată simbolic, în timp ce în realitate aceștia într-adevăr se distrug prin corupție, acest fenomen fiind pretutindeni. Se întâmplă în fața noastră, nu-și ia pauze și nu doarme. De aceea, spectacolul are loc într-o cutie transparentă, prezentând tuturor un proces vizibil, dar în același timp de neatins. Este de neatins până când cetățenii, prin acțiunile lor și ridicarea vocii, îl schimbă. De data aceasta au făcut-o participând activ la spectacol și alegând să “fluiere finalul” corupției apăsând un buton, iar prin actul lor au salvat mai mult de 21 mln de lei. Bani care pot fi investiți în construirea sau renovarea școlilor, a centrelor educaționale și de agrement pentru tineri, a instituțiilor pentru îngrijirea persoanelor în etate și a persoanelor cu dizabilități, a centrelor pentru copii cu nevoi speciale… Probabil că acesta este primul dintr-o serie de acte care va arăta dorința tuturor de a fluiera finalul corupției.

Fluieră finalul! face parte din campania educațională și informațională, pe care RAI o implementează cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului “Rupe tăcerea: îmbunătățirea politicilor și culturii avertizării de integritate în Balcanii de Vest și Republica Moldova”. Proiectul regional susținut de Instrumentul UE pentru Asistență de Pre-aderare (IAP) are scopul de a ajuta partenerii din guvern și sectorul non-guvernamental din jurisdicțiile beneficiare să îmbunătățească canalele de denunțare și mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate; să consolideze capacitățile societății civile de a sprijini denunțarea și să sporească gradul de conștientizare publică cu privire la importanța avertizării de integritate în lupta împotriva corupției.  În cadrul proiectului, Secretariatul RAI lucrează pentru a consolida cadrul legislativ și instituțional pentru protecția avertizorilor de integritate, în conformitate cu noua Directivă a UE privind protecția avertizorilor, la care țările candidate se vor alinia ca parte a Acquis-ului UE în cadrul procesului de extindere.

Laura Ștefan președintele RAI a venit cu un mesaj către mass-media, menționând că: “Prin spectacolul de stradă, am dorit să atragem atenția asupra daunelor pe care corupția le provoacă societății noastre și asupra rolului semnificativ pe care fiecare persoană îl are în lupta împotriva corupției.

Se estimează că în Republica Moldova corupția scoate mulți bani zilnic, însă este posibil să-i “fluierăm finalul!” prin decizia de a nu participa la corupție. Cetățenii care au apăsat butonul “Fluieră finalul!” au oprit simbolic corupția și distrugerea în continuare a banilor săi. Prin acest gest, indicăm clar suma de bani pe care împreună o putem salva de la distrugere, atunci când nu acceptăm să participăm la corupție. În acest fel, am transmis și mesajul că suntem alături de avertizori – oamenii care iau o decizie curajoasă și altruistă prin raportarea corupției, punându-se în slujba interesului public.”

„În ultimul an, CNA a recunoscut statutul de avertizor de integritate pentru 8 persoane și are o colaborarea bună interinstituțională cu Oficiul Avocatul Poporului. Fiind convinși că facem parte dintr-o societate care conștientizează la maximum repercursiunile nefaste ale corupției, ne arătăm încrezători în succesul aplicării și promovării în continuare a instituției avertizorului de integritate și vă îndemnăm ca prin altruism, curaj și spirit civic să deveniți părți implicate activ în radierea corupției”, a menționat Ion Pruteanu, șeful direcției Educație Anticorupție a Centrului Național Anticorupție.

Vlada Șimon, voluntar anticorupție al Centrului Național Anticorupție: „Cetățenii trebuie să conștientizeze ca doar prin eforturi comune cu instituțiile statului sa acționeze împotriva corupției și corupților. De aceea, pentru a readuce încrederea, trebuie ca noi, tinerii să luăm măsuri în consolidarea integrității, să promovăm și să fortificăm eforturile statului de a preveni, consecințele actelor ilegale, inclusiv a celor de corupție, deoarece considerăm că implicarea și susținerea avertizorilor de integritate este esențială la acest moment.”

Valentin Josan, reprezentantul Tinerilor Ambasadori Europeni, a reiterat cât de esențială este implicarea tinerilor în lupta împotriva corupției: „Este important ca noi, tinerii, să conștientizăm importanța fiecărui cuvânt spus pentru apărarea adevărului și dreptății. Fiecare denunț, chiar dacă lăsat fără finalitate, aduce cu sine un impact. În astfel de momente, ceea ce contează cu adevărat este integritatea personală și moralitatea. Așadar, haideți să rupem împreună tăcerea și să fluierăm pentru finalul corupției!”

Secretariatul Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI) este o organizație regională interguvernamentală, care se ocupă exclusiv de problemele anticorupție și lucrează în domeniul prevenirii și combaterii corupției cu angajamentul și profesionalismul său, oferind o platformă comună pentru dialog, schimb de cunoștințe și cele mai bune practici anticorupție în Europa de Sud-Est.

Transmisiunea online a evenimentului s-a desfășurat cu suportul StarNet

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid