Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  -1.2044%
 • USD
  17.6431
  0.0442%
 • RUB
  0.1885
  -0.2653%
 • RON
  3.8083
  -1.2446%
 • UAH
  0.4499
  -0.489%

VIDEO Fragmente ale submersibilului Titan distrus, aduse la ţărm în Canada

29 Iun. 2023, 06:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
29 Iun. 2023, 06:15 // În Lume //  Redacția Realitatea

O navă sub pavilion canadian a adus la ţărm resturi ale submersibilului Titan, care a făcut implozie în timpul unei călătorii spre epava Titanicului în urmă cu câteva zile, toate cele cinci persoane aflate la bord murind, relatează Reuters.

O înregistrare video de la Canadian Broadcast Corporation arată ceea ce pare a fi vârful submersibilului şi alte fragmente distruse, învelite într-o prelată albă, ridicate de o macara de pe nava Horizon Arctic, în portul St. John’s din Newfoundland, miercuri dimineaţă.

Se aşteaptă ca fragmentele să facă mai multă lumină asupra cauzei imploziei catastrofale care i-a ucis pe toţi cei aflaţi la bord – Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate Expeditions, miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood şi fiul său de 19 ani, Suleman, precum şi oceanograful francez Paul-Henri Nargeolet.

Momentan nu se ştie unde urmau să fie duse resturile.

 

Autorităţile canadiene şi americane au anunţat în ultima săptămână anchete privind incidentul care a ridicat semne de întrebare cu privire la natura nereglementată a unor astfel de expediţii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Submersibilul de mare adâncime operat de OceanGate Expeditions a fost descoperit distrus pe fundul mării la aproximativ 488 de metri de prova Titanicului de către un vehicul de scufundare robotizat, săptămâna trecută, punând capăt unei căutări multinaţionale de cinci zile pentru găsirea de supravieţuitori.

„Echipa noastră a finalizat cu succes operaţiunile în larg, dar este încă în misiune şi va fi în proces de demobilizare de pe Horizon Arctic în această dimineaţă”, a declarat Pelagic Research, care operează vehiculul robotic, într-un comunicat. Aceasta a refuzat să facă alte comentarii, invocând motive de confidenţialitate.

Imaginile au arătat, de asemenea, o parte sfărâmată a fuselajului şi utilaje cu cabluri atârnate fiind scoase de pe navă la St. John’s, de unde a pornit expediţia către Titanic.

Realitatea Live

12 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:00 // Cosmos //  Elena Putregai

O nouă fabrică de componente de structură pentru industria aerospațială va fi construită în România, în urma unei investiţii de 38 de milioane de euro.

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul unui al doilea proiect important în România.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT, citaţi de Transilvania Business.

Noua fabrică ar urma să susţină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Uzina, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro. „Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, a explicat compania.

Grupul Sonaca produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală