Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu vede o problemă dacă NATO va oferi suport militar țării noastre pentru a putea să-și consolideze Armata Națională ca să facă față unui potențial atac militar, iar acest lucru nu contravine statutului de neutralitate pe care îl are Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către Grosu în cadrul unei emisiuni televizate.
Grosu afirmă că, ani la rând țara noastră nu a investit în domeniul apărării, fapt pentru care am devenit vulnerabili în fața unui potențial conflict militar.
„Noi suntem conștienți că, zeci de ani nu s-a investit în armată și cumva armata era cenușăreasa bugetului. Ai atâta securitate cât investești în securitate”, a comentat președintele Parlamentului.
Totodată, speakerul a venit și cu un mesaj pentru „cei care își fac griji că am putea să ne consolidăm capacitățile militare”.
Pentru cei care au sărit acum așa emotivi că vine NATO să ne echipeze. Noi avem o colaborare în cadrul Parteneriatului pentru Pace cu NATO de ani buni. Un parteneriat transparent, civilizat, inclusiv cu participările militarilor noștri în diverse misiuni de pacificare și deminare. Sunt mecanisme transparente pe care toți le cunosc la față. Ceea ce noi într-adevăr am înțeles și vom face este că vom investi în forțele noastre armate pentru a ne apăra țara, pentru a face față acelor provocări pe care le-ați văzut că sunt și noi suntem obligați să ne apărăm țara. Să avem armată națională echipată, poliție de frontieră și sisteme de monitorizare. Noi acest lucru îl vom face. Cu cine și cum îl vom face – va fi un proces transparent. Va face evaluarea Ministerul Apărării, care știe cel mai bine de ce are nevoie Republica Moldova. Reieșind din aceste analize se vor lua deciziile politice în ce politice să investim, ce standarde să utilizăm”, a spus Igor Grosu.
La final, președintele Legislativului a declarat că, echiparea și dotarea Armatei Naționale la standarde europene nu contravine statutului de neutralitate a țării noastre, pentru că „neutralitatea trebuie menținută și apărată”.
„Le-aș aminti celora care ies acum și strigă să se uite de unde vine acum pericolul. Un general care l-a luat vorba pe dinainte, un strateg, care arăta la o hartă, iată de acolo vine instabilitatea și îngrijorarea nu din altă parte. Noi avem parteneri strategici și de încredere și o să apelăm pentru a ne consolida apărarea noastră. Neutralitatea trebuie apărată. Atâta timp cât noi facem într-un spațiu civilizat, transparent democratic, eu nu văd nici o problemă. Noi ne păstrăm statutul de neutralitate. Neutralitatea nu este ceva ce pui după vitrină și din când în când te uiți ca la exponat. Trebuie să o menții”, a conchis Grosu.
Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, ministra de Externe a Marii Britanie, Liz Truss, a declarat pentru presa străină că, Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești.
Socialiștii s-au arătat deranjați de această declarație și au cerut la 23 mai explicații de la conducerea de vârf a țării față de asemenea anunțuri. Kremlinul la fel s-a arătat preocupat de eventuale livrări de armament NATO în Moldova, declarând că vor urmări cu atenție reacțiile politicienilor de la Chișinău, dar și a intențiilor reale la acest subiect.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene la fel a venit cu o reacție și a precizat că „respectarea neutralității este baza cooperării cu NATO”.