Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

VIDEO Guvernul „Grinch”! Ceban: „Nu-mi doresc doi brazi, dar Guvernul a refuzat să contribuie cu ceva de sărbători”

25 Nov. 2021, 12:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 12:41 // Societate //  Realitatea.md

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a ieșit cu o conferință de presă în incinta instituției joi, 25 noiembrie curent, în cadrul căreia a povestit despre organizarea sărbătorilor de iarnă în oraș și în suburbiile capitalei. În debutul acesteia, a declarat că „nu poate fura nimeni spiritul sărbătorilor, nici pandemia și nici cei de la guvernare”, după care pe la sfârșit s-a înțeles ce a avut în vedere. Realitatea.md a văzut potrivită comparația cu desenul animat „Grinch”.

„Ultima perioadă am fost întrebat ce vom organiza. Am zis că va fi frumos și va fi. Unii oameni au obosit de pandemie. Suntem de 2 ani în ea. nu vrem ca sărbătorilor de iarnă să lipsească din viața noastră. Nu poate fura nimeni spiritul lor. Nici pandemia, nici cei de la guvernare”, a declarat acesta.

Un program cu lista locațiilor amenajate va fi publicat pe site-ul Primăriei Chișinău, însă până atunci a subliniat că și în acest an autoritățile municipale achiziționează elementele decorative. „Nu am permis să fie închiriate cum a fost până la mandatul meu și să se arunce banii în vânt. … Au fost identificate locațiile de târguri la care va fi permisă prezența cu păstrarea distanței și respectarea măsurilor pe timp de pandemie. Vom avea troleibuze împodobite”.

Pomul de Crăciun principal rămâne a fi cel artificial de lângă Arcul de Triumf, acolo unde va fi amenajat și orășelul specific sărbătorilor de iarnă. Cât despre un „brad bio”, Ion Ceban a explicat că o asemenea opțiune poate fi examinată la anul, după un sondaj cu solicitarea opiniei chișinăuienilor. „Startul sărbătorilor de iarnă va fi dat pe 1 decembrie cu inaugurarea Pomului de Crăciun, la ora 17:15”.

În PMAN, se discută să fie amplasat un carusel cu protagoniști din povești, dar și un patinoar.

„Nu-mi doresc doi brazi, doi nu știu ce. … Guvernul a refuzat să participe sau să contribuie cu ceva, așa cum a fost anul trecut. Am solicitat acele căsuțe de iarnă și nici în acest caz nu am primit un răspuns pozitiv. Nu ne mai miră nimic. Este alegerea lor, dar sărbătorile le vom organiza, inclusiv, pentru cei de la guvernare”, a anunțat Ion Ceban.

Despre cât costă totul, primarul de Chișinău a declarat că nu există încă o cifră adunată, dar va fi prezentată mai târziu.

Nota redacției: Desenul animat „Grinch” se bazează pe cartea clasică scrisă de Dr. Seuss. Spune povestea unui morocănos cinic care se decide să fure Crăciunul, dar care e întors din drum de o fetiță pe nume Cindy care adoră Crăciunul. Amuzant, emoționant și frumos vizual, este o poveste universală despre spiritul Căciunului și despre puterea optimismului.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 17:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 17:17 // În Lume //  Realitatea.md

Sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război.

Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.

Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el.

„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin în mesajul video.

Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime. La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.

Sâmbătă, Putin a numit anexarea – nerecunoscută de majoritatea statelor lumii – „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”.

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală