Judecătorul de instrucție pe dosarul fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon nu a indicat interdicția care se referă la limitarea convorbirilor telefonice, recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare persoanelor care ar fi implicate în cauza penală. Declarația a fost făcută de procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova.
„După părerea noastră, a procurorilor, judecătorul de instrucție a omis să indice în mandatul judiciar o interdicție suficient de importantă, și anume articolul ce se referă la limitarea convorbirilor telefonice recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare. Pe noi nu ne interesează comunicarea lui Dodon Igor referitor la aspectul meteorologic sau chestiuni ce vizează viața personală, dar în context judiciar de a nu transmite mesaje altor persoane care ar fi implicate în cauza penală, cum ar fi martori, experți, altor persoane vizate în calitate de complici care se eschivează de la urmărire penală și nu se află pe teritoriul Republicii Moldova și sunt emise acte în vederea asigurării prezenței lor aici, fiindcă două persoane vizate în calitate de complici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, au părăsit țara după reținerea și plasarea acestuia în arest la domiciliu”, a spus Iarmaliuc.
Declarația a fost făcută după ce zilele trecute Igor Dodon a oferit un interviu la el acasă pentru presa rusă, în care atacă Occidentul şi România. În context, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, a declarat că vinovați pentru acordarea interviului pentru presa rusă se fac în primul rând procurorii moldoveni.
„Dacă ar fi să ne întrebăm de ce s-au produs aceste interviuri la domiciliul lui Igor Dodon eu cred că vina este, în primul rând, al procurorilor, pentru că dacă s-a decis să aplici această măsură restrictivă de arest la domiciliu trebuie să te asiguri că cetățeanul nu are telefon mobil, nu are posibilitatea de a primi pe nimeni la domiciliu până investigația penală nu are loc. În felul acesta, percepția cetățeanului este că impunitatea de care s-a bucurat președintele Igor Dodon pe perioada mandatului continuă și după pierderea poziției sale”, a spus Munteanu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că Igor Dodon va afla miercuri, 20 iulie, dacă i se prelungește arestul la domiciliu. Ședința a fost amânată la solicitarea procurorilor, iar ex-președintele țării acuză că i se interzice să discute cu presa.