Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

VIDEO Imagini cu impact emoțional! Tradiție sau tortură? Peste 1.400 de delfini au fost uciși pe o plajă

15 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Sept. 2021, 05:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pescarii din Insulele Feroe au măcelărit 1.428 de delfini cu coastă albă într-unul dintre cele mai mari masacre înregistrate vreodată, înroșind marea de sânge, în timp ce plajele au fost împânzite de cadavrele lor. Ambarcațiunile au condus delfinii cu coastă albă din Atlantic spre țărmul unde bărbații au așteptat în apele puțin adânci cu cârlige, cuțite și sulițe, ca parte a tradiției locale, scrie euronews.com.

Cea mai recentă crimă în masă este cea mai mare documentată vreodată în Insulele Feroe, unde localnicii iau parte la acest măcel, cunoscut sub numele de Grindadrap sau Grind (în feroeză).

Feroezii au păreri împărțite cu privire la Grind, dar mulți dintre ei îndeamnă presa străină și ONG-urile să respecte cultura tradițională a insulei, unde pescuitul ocupă un loc important, iar carnea este păstrată pentru hrană.

ATENȚIE! IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Activiștii pentru drepturile animalelor au condamnat această practică „barbară”, dar alții spun că este o parte importantă a tradiției lor locale.

Grindadrap datează din secolul al IX-lea, când nordicii s-au stabilit pentru prima dată pe insulele din Atlanticul de Nord.

Rămâne singura formă de vânătoare de balene aborigene care mai există în Europa de Vest. În conformitate cu legislația feroeză, pot fi vânate și balenele pilot, delfinii bottlenose, delfinii cu cioc alb și marsuinii de port.

Carnea și untura provenite de la aceste animale sunt folosite ca hrană și datează dintr-o perioadă în care localnicii se bazau pe balene și delfini pentru a supraviețui. Însă, un studiu recent a descoperit că această carne conține mercur și nu este recomandată pentru consumul regulat.

Vânătoarea de balene este guvernată de autoritățile feroeze și nu este reglementată de Comisia internațională pentru vânătoarea de balene, din cauza dezacordurilor cu privire la puterea acestui organism de a controla vânătoarea de cetacee.

Legislația feroeză prevede că animalele trebuie să moară rapid și fără suferință, dar acest lucru nu se întâmplă adesea.

Organizația de caritate pentru protecția mediului Sea Shepherd documentează în mod regulat vânătorile care au dus la moartea a peste 8.000 de balene și delfini în ultimul deceniu.

Activiștii pentru drepturile animalelor operează în Insulele Feroe de la începutul anilor 1980, acționând direct împotriva Grind cu propriile lor ambarcațiuni.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române