Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Fostul bodyguard al președintelui francez Macron, JUDECAT pentru violență aplicată împotriva unui protestatar

13 Sept. 2021, 19:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
13 Sept. 2021, 19:35 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Un fost asistent de securitate al președintelui francez Emmanuel Macron, pe numele Alexandre Benalla, a fost judecat la Paris în baza mai multor acuzații. Potrivit informațiilor, Alexandre Benalla este acuzat de violență voluntară, purtând ilegal un ecuson de poliție și o armă.

În urmă cu trei ani, Benalla a fost filmat lovind un bărbat și trăgând violent o femeie în timpul unei demonstrații din 1 mai 2018.

Dacă va fi găsit vinovat, Benalla ar putea primi până la șapte ani de închisoare și 100.000 de euro amendă. Acțiunile sale și gestionarea incidentului de către guvernul francez au dus la o criză politică majoră pentru președinția franceză, scrie euronews.

El a fost pus sub anchetă mai târziu în iulie și, pe fondul protestelor, concediat de la slujba sa la palatul prezidențial.

Investigațiile presei franceze au descoperit, de asemenea, că Benalla deținea două pașapoarte diplomatice pentru a călători în Africa și Israel, după ce a fost concediat din slujba lui de la palat.

Benalla a fost, de asemenea, fotografiat cu o armă la șold în timp ce servea ca asistent de securitate pentru Macron în timpul campaniei sale prezidențiale din 2017.

Între timp, două dintre persoanele care au intentat dosarul împotriva lui Benalla au fost condamnate în februarie 2019 pentru aruncarea proiectilelor asupra poliției.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:43
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:43 // Economie //  Realitatea.md

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a venit cu câteva precizări, după ce în mass-media a apărut informația, precum că unele medicamente s-au scumpit. Pe de o parte a explicat că aprobă şi înregistrează preţul de producător la medicamente conform „Regulamentului cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente”, pe de alta a adăugat că nu este autoritatea care deține controlul asupra formării prețului cu ridicata și amănuntul.

„Cu referire la presupusele majorări a prețurilor la medicamente, AMDM nu deține informație despre medicamentele și categoria din care fac parte acestea, deseori fiind confundate cu suplimentele alimentare. În cazul medicamentelor autorizate în Nomenclatorul de stat și aprobat prețul în conformitate cu prevederile legale, ulterior reglementat până la etapa de eliberare nu este posibilă o majorare considerabilă. Cu atât mai mult prețurile de producător conform „Regulamentului cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente” sunt stabilite pentru perioada de 1 an. Prețurile pentru suplimentele alimentare nu sunt reglementate de Agenție”, scrie în reacția AMDM.

În fapt, Agenția s-a referit la un reportaj realizat de TV6 – postul de televiziune cunoscut pentru afilierea la Partidul ȘOR. În acesta, s-a vorbit în special de scumpirea prețurilor la siropuri și medicamente pentru inimă. „În ceea ce privește maladiile cardiovasculare, produsele medicamentoase în cea mai mare parte sunt incluse în Lista medicamentelor compensate. Pentru a beneficia de asistență medicală primară achitată din fordurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, fiecare cetățean trebuie să se înregistreze la medicul de familie în instituția medicală primară. Pacienții care suportă afecțiuni cronice și au necesitatea de administrare zilnică a acestora au posibilitatea de a beneficia de compensarea costului integral sau parțial al medicamentului, contactând medicul de familie, pentru a prescrie rețete compensate. Astfel, pacientul va fi scutit de cheltuieli suplimentare în achiziționarea preparatelor medicamentoase necesare”, a explicat AMDM.

„Realitatea denotă devierea prețurilor în valută națională datorită fluctuației cursului valutar, care suferă modificări esențiale într-o perioadă relativ scurtă, iar majoritatea produselor medicamentoase de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova sunt de import. Schimbări ale fluctuației cursului valutar persistă pe parcursul întregului an și nu doar în perioada menționată. Acest factor este resimțit de către consumator în toate domeniile, inclusiv și inevitabil, și în cel farmaceutic”, a conchis Agenția.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române