Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Zapad-2021: Rusia și Belarus continuă exercițiile militare comune

13 Sept. 2021, 18:21
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
13 Sept. 2021, 18:21 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În timpul exercițiilor militare comune Rusia-Belarus „Zapad-2021”, echipajele de aviație ale armatei folosesc o tactică de „carusel” pentru elicopter, asigurând acoperire aeriană pentru avansarea unităților terestre. Pentru a efectua atacuri aeriene, echipajele elicopterelor Mi-35 și Mi-24 utilizează rachete antitanc Shturm-V sau Attack-M, precum și rachete de avioane neghidate S-8 și armament standard la bordul elicopterelor, scrie euronews. 

La terenul de antrenament Brest din Belarus, pușcașii motorizați din districtul militar vestic rus fac o ieșire pe flancul unui inamic simulat.

Potrivit informațiilor, 200.000 de angajați vor participa la exercițiul militar, Zapad-2021, din Belarus, vestul Rusiei și Marea Baltică, unul dintre cele mai mari exerciții ale țării din ultimii ani.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat duminică, în timp ce vizita manevrele militare comune ruso-belaruse Zapad-2021, că ţara sa va cumpăra din Rusia armament în valoare de peste un miliard de dolari, relatează agenţiile EFE şi DPA.

„Nu voi menţiona cifra, deşi nu este un secret că va fi peste un miliard de dolari”, a spus Lukaşenko. El a mulţumit Rusiei pentru prezentarea unei oferte ce cuprinde o listă pe care se regăsesc circa zece avioane şi zeci de elicoptere Tor-M2, livrabile până în anul 2025.

Preşedintele Belarusului a mai afirmat că în prezent ţara sa are acoperită frontiera occidentală cu sisteme antiaeriene S-300, dar urmează să primească şi S-400, care ar urma să fie amplasate de asemenea la frontiera sudică, adică cea cu Ucraina.

Pe de altă parte, Lukaşenko a justificat manevrele Zapad-2021, la care participă circa 200.000 de militari, prin ceea ce consideră a fi poziţia agresivă a NATO, potrivit Agerpres.

Premierii rus şi belarus, Mihail Mişustin şi Roman Golovcenko, au semnat vineri o serie de documente pentru integrarea economică în cadrul Uniunii Statale a celor două ţări.

În acest context, Rusia și Belarus au lansat vineri un masiv exercițiiu militar comun în apropiere de granițele NATO, în contextul dorinței Moscovei și Minskului de a-și întări legăturile militare și pe fundalul tensiunilor persistente cu Occidentul.

La manevrele Zapad-2021, care vor dura o săptămână și se vor desfășura în regiuni din Belarus, vestul Rusiei și Marea Baltică, iau parte 200.000 de militari, aproximativ 80 de avioane și elicoptere, 290 de tancuri, 240 de piese de artilerie, multiple lansatoare de rachete, și 15 vase de luptă, a anunțat vineri ministerul rus al apărării, care a precizat că acest exercițiu militar are loc o dată la patru ani.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 09:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 09:15 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu, este interesată să întreprindă o vizită de lucru la Moscova, dar condițiile necesare și o agendă specifică pentru discuțiile la nivel înalt trebuie definitivate. Declarațiile aparțin ministrului adjunct de externe rus, Andrei Rudenko, în cadrul unui interviu, scrie TASS.

„Știm că ea și-a arătat interesul de a efectua o vizită în Federația Rusă. Cred că atunci când toate condițiile necesare sunt coapte pentru aceasta, o astfel de vizită poate avea loc”, a spus el. Împreună cu moldovenii.

Potrivit oficialului rus, orice vizită de acest nivel „trebuie să fie bine pregătită”.

„Este necesar să se determine programul unei astfel de vizite, acorduri care pot fi încheiate”, a continuat Rudenko.

Amintim că, la începutul lunii septembrie, Maia Sandu a anunțat că nu are planificată încă o vizită de lucru în Rusia, întrucât era necesară pregătirea preliminară a agendei și subiectelor ce urmează să fie discutate. În luna august, Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, a vizitat Chișinăul la invitația Maiei Sandu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române