Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

VIDEO În timp ce autoritățile fac ping-pong, construcția blocului din coasta Ambasadei SUA la Chișinău continuă

10 Mai 2022, 10:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Mai 2022, 10:53 // Societate //  Realitatea.md

În timp ce autoritățile și instituțiile statului, cât și cele municipale, fac ping-pong între ele, construcția blocului cu șapte etaje în centrul istoric al Chișinăului, pe strada Alexei Mateevici 109/2, continuă.

Atât Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii, în subordinea cărui se află Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, cât și Primăria Municipiului Chișinău, își pasează responsabilitatea pentru eliberarea actelor permisive de construcție a blocului lângă Ambasada SUA la Chișinău.

Într-o ultimă declarație referitor la construcția în cauză, primarul Ion Ceban a declarat repetat că Primăria nu ar avea pârghiile legale necesare pentru a interveni. Astfel, acesta a solicitat Guvernul să intervină.

Ieri am discuta cu colegi în condițiile diferitor aspecte legate de sectorul construcțiilor din Chișinău. Ei mă asigură că actele au fost eliberate în conformitate cu prevederile legale. Ceea ce mă deranjează pe mine, pentru că exact din clădirea pe care o vedeți (clădirea Guvernului Republicii Moldova), s-a declarat că se va merge la demolări începând cu luna octombrie. În momentul în care a fost depistată o ilegalitate, fie de ASP, fie CNA, Guvern sau oricare altă instituție, cred că sunt suficiente pârghii pentru a interveni în proces. Repet, din acele 1500 de acte permisive eliberate de către primăria municipiului Chișinău în mandatul meu, nu a fost contestată nici una ca să fie anulată. Nici una. Vorba este multă. Cineva poate arată cu degetul. Dacă este temei, poftim. Noi am trimis și lista construcțiilor care au conotație ilegală. Rugam guvernul să intervină cu competentele respective pentru că așa cum am menționat, noi nu avem aceste competențe definite în legislație. Suntem gata cu prima cărămidă care vă cădea, să ajutăm cu echipele de intervenție, a declarat Ion Ceban.

În urma unei discuții purtate cu Anetta Dabija, cofondatoarea și președinta A.O. “Salvați Chișinăul” a precizat că motivele pentru care nici una dintre instituțiile responsabile nu intervin nu sunt clare. Mai mult decât atât, pe loc drept, se ignoră legea din domeniu.

Totodată, cofondatoarea și președinta A.O. “Salvați Chișinăul” a adăugat că a expediat mai multe scrisori către diverse instituții, însă toate se rezumă la același ping-pong pe care-l realizează autoritățile publice centrale și locale din Chișinău.

Potrivit Anettei Dabija, una dintre soluții ar fi contestarea în instanță. Acest lucru îl pot face instituțiile implicate în proces sau locuitori din zona care sunt afectați de această construcție.

La noi se întâmplă să meargă în instanța, de regulă, vecinii sau evident că autoritățile care pot face asta, doar că autoritățile care pot face asta, probabil nu sunt interesate de asta sau nu cunosc, noi doar putem să bănuim care sunt cauzele. În continuare se ignoră legile din domeniu, se ignoră legea ocrotirii monumentelor și se ignoră actele din domeniul construcțiilor. Noi nu o să ne oprim din a scrie sesizări și a scrie petiții știu că asta nu neapărat ne ajută la soluționarea problemei, dar asta e ceea ce putem noi să facem, a precizat Anetta Dabija.

Așa cum menționam de la bun început, autoritățile își pasează responsabilitățile. Ion Ceban a declarat că nu are pârghii legale, în timp ce ministrul Andrei Spînu afirmă că primăria este principala instituție responsabilă în acest caz.

Eu sper că CNA se va duce la primăria Chișinău și o să îi apuce de mâna pe toți cei care dau astfel de autorizații ilegale or autorizațiile de construcție pe care le eliberează primăria. Și primăria este responsabilă. Urmează un pachet de modificare a legislației. Da până atunci blocul acesta se ridică și e zona istorică. Exact pentru că toți dau din umeri. În mod normal această companie ar trebui să se oprească pentru există un vid legislativ, nu poate să intervină poliția și apoi ei pot contesta odată ce au acte, a menționat Spînu.

La fel, Ministrul Culturii declara la sfârșitul lunii trecute că metoda atacării în instanță este destul de dificilă în contextul în care aceste procese durează în timp și nu au finalitate. 

Această pârghie este foarte slabă, ea este atacabilă în instanța, noi avem deja experiență și am mers pe această cale și avem procese care nu mai au finalitate. De această nu aș vrea să merg pe această cale, dacă Primăria nu va întreprinde nimic, dacă Procuratura Generală nu va întreprinde nimic, dacă Centrul Național Anticorupție nu va întreprinde nimic, și ultima baricada va rămâne ministerul Culturii, da, noi vom interveni și vom retrage acel aviz, a menționat Sergiu Prodan.

Organele de drept investighează modul în care a fost eliberată autorizația de construcție a blocului buclucaș din strada Alexei Mateevici, din preajma sediului Ambasadei SUA. Deși terenul situat chiar în centrul Chișinăului are destinație specială, iar legea interzice construcția blocurilor locative în zonă, o companie de construcții a obținut actele permisive pentru a construi un complex rezidențial.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 10:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
06 Iul. 2022, 10:54 // Actualitate //  Valentina Buză

Agricultura se dezvoltă tot mai mult în Republica Moldova. Un exemplu demn de menționat este și utilizarea dronelor care vin să să suplinească stropitoarele și tractoarele. Dronele agricole sunt apreciate pentru faptul că sunt ecologice și eficiente în tratarea împotriva dăunătorilor, cartografierea și monitorizarea terenurilor agricole.

Compania DRON Assistance, susținută financiar de PNUD Moldova și Uniunea Europeană, oferă agricultorilor din Moldova servicii inteligente, cu ajutorul dronelor din dotare. Astfel, agricultorii pot apela la serviciile și suport din partea specialiștilor calificați.

Dronele agricole sunt mai eficiente în lupta cu dăunătorii

Jumătatea unui câmp de grâu cu suprafața de 73 de ha din satul Onițcani va fi tratată cu erbicide cu ajutorul unei drone, iar cealaltă – cu stropitoarea și tractorul. Terenul aparține stațiunii didactice experimentale „Criuleni”. Stațiunea deține în total 570 de ha de terenuri agricole, pe care se cultivă, pe lângă grâu, porumb, muștar, floarea soarelui. Creșterea rentabilității culturilor este o prioritate, susține administratorul Alexandru Zolotco, motiv pentru care experimentele sunt la ele acasă.

„Vrem să facem o comparație. Anul trecut am tratat semințele de porumb, iar rezultatele au fost pe măsură. Iată de ce anul acesta testăm terenul de grâu”, explică Alexandru Zolotco.

Dronele agricole, care zboară la o distanță de 2-4 metri deasupra culturii, pulverizează în medie cu până 40 la sută mai puțină substanță activă (erbicide dizolvate în apă), iar tehnologia picăturilor foarte mici permite o aplicare uniformă și cu o mai mare precizie. Timp de patru ore, drona mânuită cu dexteritate de specialiștii de la DRON Assistance a acoperit tot perimetrul.

„Tot ce face o stropitoare, poate face și o dronă. Diferența este că drona consumă 10 litri de apă la hectar, utilizată pentru a dizolva substanța activă, iar tractorul – 200 de litri de apă”, subliniază Alexandru Zolotco.

Drona, un know-how ecologic și eficient

Stațiunea didactică experimentală „Criuleni” se numără printre cei 60 de clienți pe care îi are compania DRON Assistance.

„În 2021, am prelucrat 11.000 de ha de terenuri agricole și am estimat că agricultorii din Republica Moldova pot economisi anual 1500 tone de pesticide și între 100-150 euro la hectar prin evitarea pierderilor mecanice și datorită economiilor propriu-zise de la pulverizarea mai eficace”, notează Vitalie Sacară, fondatorul DRON Assistance.

Datorită faptului că dronele pulverizează de la înălțime, agricultorii nu trebuie să utilizeze tractoarele care distrug, prin mersul lor mecanic prin câmp, până la 10 la sută din culturi și în același timp, ard combustibili care poluează câmpurile agricole.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De la înălțime, focarele sunt mai ușor de detectat și tratat

DRON Assistance, cunoscută în rândul agricultorilor pentru serviciul de tratare a terenurilor agricole împotriva dăunătorilor, oferă și servicii de cartografiere, analiză și monitorizare a terenurilor agricole.

Cu sprijinul financiar oferit de PNUD Moldova în cadrul programului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”, compania a achiziționat o dronă dotată cu tehnologia RTK (real-time kinematic) care permite cartografierea și analiza multi-spectrală a culturilor în timp real, prin înregistrarea coordonatelor GPS și ale imaginilor cu geo-taguri încorporate. În timp ce drona este în zbor, o stație de bază activă la sol îi trimite date brute GPS. Astfel, GPS-ul de bord al dronei combină aceste date cu propriile observații pentru a-și determina cu precizie poziția față de bază.

Datorită acestei tehnologii, acum agricultorii pot depista cu ușurință focarele de buruieni, dăunători, boli,  și, respectiv, pot interveni doar acolo unde este nevoie și preveni  răspândirea problemei.

Dronele trebuie să devină accesibile agricultorilor asemenea „unui serviciu de taxi”

Cu suportul oferit de PNUD prin programul său „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova, precum și de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, DRON Assistance își extinde rețeaua de centre de asistență pentru drone și operatori. Alături de centrele de la Edineț și Căușeni, vor fi deschise filiale la Bălți, Comrat și Ungheni.

„Viziunea noastră e ca toți agricultorii să aibă posibilitatea să utilizeze dronele pentru a-și spori productivitatea, iar pentru aceasta nu este nevoie ca fiecare agricultor să aibă propria dronă. Va fi suficient să apeleze la acest serviciu în proximitatea lui, la centrul nostru de asistență, unde poate învăța cum să opereze o dronă, să o ia în chirie, să-și prelucreze terenul și să o dea înapoi. Ne propunem ca dronele noastre să devină la fel de solicitate și accesibile agricultorilor asemenea unui serviciu de taxi pentru populația urbană”, subliniază Vitalie Sacară.

Compania DRON Assistance deține acum 16 drone agricole pentru pulverizare și două pentru monitorizare și cartografiere; șase din totalul acestora au fost cumpărate cu sprijinul PNUD Moldova și al Uniunii Europene.

Un ecosistem de servicii inovative, disponibil pentru agricultorii din Republica Moldova

DRON Assistance și stațiunea didactică experimentală „Criuleni” planifică să continue seria de experimente agricole care să sporească productivitatea.

DRON Assistance a beneficiat de un grant de 40.000 de dolari de la programul PNUD „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova” și unul de 25.000 euro de la Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală