„Suntem cu toții – și în Rusia, și în Ucraina, și în Moldova – niște invalizi, „invalizii” URSS, „invalizii comunismului”. Opinia aparține lui Konstantin Borovoi, o personalitate legendară, politician și antreprenor care, pe vremuri, făcea parte din topul Forbes. Astăzi, este un expatriat politic și locuiește în SUA. Într-un interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre reformele demarate de noua conducere moldovenească și despre prețul libertății.
Despre reformatorii moldoveni și spre ce trebuie să-și focuseze atenția?
Konstantin Borovoi: „Avem doar două scenarii posibile. Un model este cel „modelul baltic”: o economie complet deschisă, concurență deplină, iar, drept urmare, respectarea drepturilor omului, democrație, întreaga gamă de libertăți și, evident, impozite mici.
Cel de-al doilea model este „modelul sovietic” – modelul Ucrainei din trecutul recent, modelul Moldovei din trecutul recent. Este vorba de un soi de autoizolare artificială, un fel de „patriotism” prost înțeles, când companiilor occidentale nu li se permite să intre pe piață. Cum se spunea în Rusia: „Noi nu vrem să fim o colonie energetică a Occidentului!””. Iar, în consecință, se confruntă acum cu o economie nedezvoltată, sărăcia populației, devenind o țară din lumea a treia. Procese similare au loc în Moldova, Ucraina și Rusia.
E timpul ca [Moldova] să iasă cât mai repede la acest nivel, care a fost criticat, de altfel, de Rusia – acel nivel la care erau Estonia, Letonia, Lituania, pe când statele respective abia începeau această cale, și li se spunea că toate acestea ar duce la sărăcie. Dar iată că astăzi ele sunt într-o stare foarte bună – atât din punct de vedere economic, cât și politic. A fost o perioadă de șomaj masiv în țările baltice, dar și această problemă a fost depășită în cele din urmă.
Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este un soi de zbatere [între extreme], aruncare de la o concepție la alta, de la un concept la altul. Dar cred că, în cele din urmă, autoritățile și cetățenii au ales calea cea bună”.
Moldovenii și-au meritat libertatea?
Konstantin Borovoi: „Suntem cu toții – și în Rusia, și în Ucraina, și în Moldova – niște invalizi, „invalizii” URSS, „invalizii comunismului”. Discutam cândva cu Landsbergis [Vytautas Landsbergis, primul președinte al Lituaniei din perioada post-sovietică], și încercam să înțeleg de ce îndemnurile noastre către europeni – care sunt atât de antitotalitari – nu au rezultate practice. De ce europenii sunt atât de suspicioși față de democrațiile moderne est-europene?
Și răspunsul lui a fost că ei ne consideră pe noi toți „invalizi” ai comunismului. Acest lucru înseamnă că opinia noastră are la bază pagubele și traumele care ne-au fost provocate. Și aici există mult adevăr. Insuccesul Moldovei, insuccesul transformărilor din Ucraina, insuccesul transformărilor din Rusia și succesul transformărilor din țările baltice confirmă acest lucru. Înțelegeți, balticii s-au eliberat foarte repede de fricile care le-au fost induse. Iar noi continuăm să luptăm, să ne frământăm – să devenim o colonie energetică a Occidentului sau să acceptăm toate companiile pe teritoriul Rusiei, Moldovei, Ucrainei? Să luptăm cu oligarhii A, B, C sau să introducem elemente de concurență reală, să atragem companii mari occidentale în economie? Răspunsurile sunt foarte simple, foarte clare, dar se pare că pentru noi, ca „invalizi” ai comunismului, aceste răspunsuri nu sunt atât de evidente”.