Donțu a fost și el prezent la întrevederea cu primarii.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a vorbit joi, în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova, despre situația în care s-a pomenit primarul ales în Căușeni, Anatolie Donțu, revocat din funcție printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție (CSJ), urmare a sesizării depuse de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a invocat un conflict de interese admis de Donțu.
Donțu a fost și el prezent la întrevederea cu primarii.
„(…) noi în sală avem un coleg care a fost privat de dreptul de a ocupa o funcție publică și eliminat ca și primar, mă refer aici la primarul din Căușeni (n.r. Anatolie Donțu). Mie mi se pare acest lucru un grav abuz. Sunt lucruri care se bat cap în cap în ceea ce privește interpretările legislative”, a declarat primarul Capitalei, Ion Ceban.
Amintim că Anatolie Donțu, membru al Platformei „DA”, a fost revocat din funcția de primar al orașului Căușeni, după ce a pierdut procesul de judecată împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). În iulie 2022, Donțu a dat în judecată ANI, care a constatat că edilul din Căușeni a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, semnând contracte de arendă cu o firmă condusă de unchiul său.
Decizia a intrat în vigoare la data de 3 aprilie curent, atunci când Curtea Supremă de Justiție a emis hotărârea.
În context, la ședința de miercuri, 24 aprilie curent, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au stabilit data alegeri locale noi în orașul Căușeni. Scrutinul va fi organizat în data de 17 noiembrie 2024.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că sprijinul financiar pentru malul stâng al Nistrului poate fi acordat doar în anumite condiții. Principalul criteriu este retragerea trupelor ruse din regiune și înlocuirea misiunii de menținere a păcii cu una civilă, desfășurată sub egida ONU sau a Uniunii Europene. Declarațiile au fost făcute în cadrul primului episod al unui videopodcast lansat de șefa statului, potrivit Rupor.md.
„Suntem pregătiți, cu sprijinul donatorilor, să oferim ajutor financiar malului stâng, dar acest lucru poate avea loc doar atunci când armata rusă părăsește regiunea și misiunea de menținere a păcii este înlocuită cu una civilă, sub egida ONU sau UE. Acestea sunt principalele condiții pentru a putea oferi un ajutor semnificativ”, a subliniat Maia Sandu.
Președinta a adăugat că sprijinul financiar ar urma să provină de la partenerii internaționali de dezvoltare, având în vedere dificultățile financiare cu care se confruntă și Republica Moldova.