Ion Ceban anunță că membrii Mișcării Alternativa Națională (MAN), formațiune pe care a creat-o, au depus plângere la Procuratura Generală împotriva a șase membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), delegați de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Conform lui, oficialii ar fi recurs la acțiuni abuzive.
Mai exact, conform unui comunicat publicat pe pagina oficială a CEC, în decembrie 2024 Ion Ceban a apărut pe coperta unei reviste, însă MAN nu a prezentat în raportul financiar cheltuielile pentru plasarea materialului considerat publicitar.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ion Ceban afirmă că a acordat interviul în calitate de primar general. În același timp, edilul susține că „revista a pus fotografia mea pe copertă – de parcă eu decid politica editorială a unei reviste sau a oricărei alte publicații”.
„CEC-ul, și repet, unde 6 membri din 9 sunt delegați de PAS – consideră că MAN, care nu are nicio legătură cu acest interviu, trebuia să declare interviul ca și donație din partea jurnalului către MAN.
Atrag atenția: Interviul a fost acordat în calitate de primar general și s-a axat exclusiv pe situația din orașul Chișinău, fără nicio întrebare politică și fără nicio mențiune despre MAN. Nu am fost informat despre felul în care revista își va face publicitate la jurnalul publicat și cum îl va vinde, deoarece acest aspect ține strict de activitatea companiei care publică revista. Nu am achitat acest interviu nici eu, nici partidul, nici oricine altcineva. (…)
Cei 6 membri PAS de la CEC au constatat o încălcare pentru faptul că am oferit un interviu în calitate de primar general acum 5 luni, iar compania a decis să facă publicitate la revistă. Menționez că în revistă au fost încă zeci de interviuri de la diferite persoane publice și private. În alte ediții ale revistei apar zeci de miniștri, directori de agenții, deputați care, la fel, oferă astfel de interviuri. Această hotărâre o vom contesta în instanța de judecată. Astfel de practici nu au mai fost întâlnite și nu mai există alte precedente. Este un prim caz și o astfel de hotărâre votată de CEC.
Dacă, prin absurd, ar fi să ne conducem după logica lor, orice apariție a politicienilor, edililor, miniștrilor, deputaților, premierului, președintelui Parlamentului și președintelui țării în reviste, la emisiuni, promovate prin publicitate online, la TV sau în scris, toate acestea ar trebui să fie considerate ca fiind donații către partidele politice”, susține Ceban.
Într-un comunicat publicat pe pagina oficială a CEC, Ion Ceban este acuzat de autoritatea electorală că a încercat să inducă în eroare opinia publică. Funcționarii susțin că primarul ar fi încercat să manipuleze cu faptul că ar fi fost sancționat pentru acordarea interviului. Potrivit precizărilor făcute, membrii Comisiei au analizat „exclusiv elementele legate de prestarea unui serviciu de promovare a imaginii unui subiect al publicității politice, președintele unui partid politic, dar și lipsa acestei donații în raportul privind gestiunea financiară prezentat Comisiei”.
„Promovarea revistei și implicit a subiectului publicității politice prin difuzarea imaginii unui președinte al unui partid politic pe coperta unei reviste prin intermediul dispozitivelor de publicitate, nu poate fi interpretată altfel decât un serviciu de publicitate prestat. Astfel, Comisia a reiterat că susținerea financiară sub orice formă, directă sau indirectă a partidelor politice urmează a fi indicată în rapoartele privind gestiunea financiară, fiind astfel supusă tuturor rigorilor legale privind raportarea și evaluarea cheltuielilor aferente. La rândul său, subiectul publicității politice avea obligația de a include în raportul privind gestiunea financiară detaliile costurilor contractuale sau valoarea donației sub formă de proprietăți sau bunuri, servicii gratuite sau în condiții mai avantajoase decât valoarea comercială, pentru a asigura transparența și conformitatea cu prevederile legale.
Prin urmare, Partidul Politic Mișcarea Alternativa Națională urma să reflecte în raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 venituri și cheltuieli sub alte forme legate de promovarea imaginii liderului de partid de către publicația periodică respectivă prin intermediul difuzorului de publicitate. (…)
Comisia a subliniat că nu intervine în niciun fel și nu limitează libertatea de exprimare, iar publicațiile periodice au tot dreptul să ceară opinia oricărui politician și este la latitudinea editorială a publicațiilor să macheteze coperțile așa cum consideră de cuviință și să le vândă publicului. Unica pretenție a Comisiei s-a rezumat la promovarea/difuzarea, chiar și gratuită a acestei ediții pe ecranele LED ce aparțin unui difuzor de publicitate. Mai mult, Comisia a oferit timp partidului să înlăture neajunsul să evalueze serviciile de publicitate prestate la prețul de piață, iar cheltuielile să fie incluse în raportul privind gestiunea financiară în calitate de donație, adică finanțare indirectă a unui partid politic prin promovarea președintelui acestuia.Respectiv, partidului politic îi revine obligația de a prezenta raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul al doilea al anului 2024, ghidându-se de aspectele invocate în hotărârea Comisiei”, se arată în precizările membrilor Comisiei Electorale Centrale.
Redacția Realitatea a solicitat reacție și de la serviciul de presă al PAS, cu referire la acuzațiile primarului Capitalei. La momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns. Revenim cu alte informații la subiect, imediat ce le obținem.