Curs valutar
  • EUR
    19.5955
    0.1505%
  • USD
    17.2496
    0.1507%
  • RUB
    0.2090
    0.1435%
  • RON
    3.9366
    0.1499%
  • UAH
    0.4167
    0.144%

VIDEO La Chișinău a avut loc Forumul ONG-urilor de Mediu: S-a discutat despre protecția mediului în Moldova

21 Mart. 2025, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Cătălina Boico
21 Mart. 2025, 16:21 // Societate //  Cătălina Boico

Forumul ONG-urilor de Mediu a revenit în 2025 cu o nouă ediție care are scopul de a consolida cooperarea dintre societatea civilă, autorități, sectorul privat, partenerii de dezvoltare și mediul academic pentru promovarea sustenabilității și protecției mediului în Republica Moldova.

Evenimentul, sub motto-ul „Gândim sustenabil, acționăm responsabil”, a fost organizat la Chișinău, de EcoContact, cu sprijinul financiar al Suediei și cofinanțarea Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Forumul desfășurat vineri, 21 martie, a reunit lideri din domeniul protecției mediului pentru a contura o poziție comună privind utilizarea rațională a resurselor naturale și implementarea unor politici de mediu eficiente, având în vedere angajamentele asumate în cadrul procesului de integrare europeană și necesitatea unei acțiuni coordonate între toate sectoarele implicate.

La deschiderea acestuia eveniment a participat și ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, care a subliniat despre importanța colaborării dintre autorități și organizațiile de mediu pentru atingerea obiectivelor de protecție a resurselor naturale și integrarea în standardele europene.

„Rolul organizațiilor neguvernamentale este unul fundamental în dezvoltarea și implementarea politicilor de mediu. Prin eforturile pe care le depuneți, sensibilizați comunitățile, propuneți inițiative legislative și contribuiți direct la implementarea proiectelor de mediu, facilitând astfel tranziția Republicii Moldova spre un viitor mai verde. Așa cum bine știți, parcursul european al Republicii Moldova aduce cu sine o serie de responsabilități complexe”, a spus ministrul.

Totodată, în cadrul acestuia, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a adăugat că Suedia susține cu ferimitate Republica Moldova în eforturile de asigurare a dreptului fundamental la un mediu curat și sănătos.

„Colaborarea noastră se extinde asupra unor domenii-cheie, inclusiv silvicultura, gestionarea deșeurilor, administrarea resurselor de apă, protejarea biodiversității, utilizarea surselor regenerabile de energie, elaborarea politicilor și consolidarea capacităților. Suntem convinși că, lucrând împreună, putem obține progrese semnificative în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în întărirea rezilienței climatice”, a mențioant Fried.

Ambasadoarea Austriei în Republica Moldoca, Stella Avallone, a declarat că Austria prin intermediul Agenţiiei Austriece pentru Dezvoltare, este un partener de încredere în susținerea Republicii Moldova, în special, a  sectorului de mediu.

„În ultimele două decenii am susținut eforturile de protecție a mediului, de adaptare la schimbările climatice și de dezvoltare durabilă rurală a Republicii Moldova. O mare parte din succesul nostru se datorează inclusiv rezultatelor muncii necontenite a ONG-urilor de mediu din Republica Moldova, care joacă un rol esențial în implementarea proiectelor ce contribuie la păstrarea resurselor naturale bogate ale țării și la bunăstarea oamenilor, în deosebi, a celor din zonele rurale”, a declarat ambasadoarea.

La forum a fost prezent și șeful adjunct al Secției cooperare, Delegația UE în Republica Moldova, Adam Grodzicki, unde a remarcat importanța organizațiilor societății civile în procesul de implementare a politicilor de mediu și alinierea Republicii Moldova la standardele europene, evidențiind rolul acestora ca factor de legătură între decizie și acțiune.

„ONG-urile sunt puntea dintre elaborarea politici și implementarea acestora, dintre aspirații și acțiune. Activitatea voastră joacă un rol esențial în alinierea Republicii Moldova la standardele de mediu ale UE, nu doar ca o obligație legală, ci ca o investiție reală în viitorul și bunăstarea generațiilor următoare”, a spus Adam Grodzicki.

Agenda forumului a inclus dezbateri asupra unor teme stringente legate de protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă. Printre acestea, s-au regăsit managementul integrat al resurselor de apă, cu accent pe utilizarea eficientă a surselor și protecția acestora; tranziția verde și dezvoltarea energiilor regenerabile, ca parte a unui plan de reducere a impactului climatic; împădurirea sustenabilă și conservarea ecosistemelor forestiere; precum și strategii de adaptare la schimbările climatice. O altă direcție majoră de discuții a vizat conservarea biodiversității și extinderea rețelei de arii protejate, iar rolul mass-mediei în sensibilizarea publicului privind problemele de mediu a fost, de asemenea, evidențiat ca un factor esențial în mobilizarea comunității.

Sesiunea plenară cu partenerii de dezvoltare a fost un moment de referință al forumului, oferind un cadru de discuție despre finanțarea proiectelor de mediu și provocările întâmpinate de ONG-uri în accesarea fondurilor. Participanții au analizat modele de parteneriate strategice între sectorul privat, organizațiile internaționale și societatea civilă, evidențiind impactul acestora asupra inițiativelor ecologice.

Totodată, dezbaterile au vizat modalitățile prin care ONG-urile pot colabora mai eficient cu autoritățile pentru a influența politicile publice și pentru a mobiliza comunitățile în sprijinul unor acțiuni sustenabile. În acest context, au fost conturate și perspectivele de dezvoltare a sectorului neguvernamental, având în vedere provocările generate de schimbările climatice și obiectivele tranziției verzi.

„Forumul ONG-urilor de Mediu și-a consolidat, de-a lungul anilor, poziția ca una dintre principalele platforme de dialog și colaborare între societatea civilă, autorități și partenerii internaționali în domeniul protecției mediului. Edițiile precedente au facilitat schimbul de bune practici, inițierea unor parteneriate strategice și elaborarea de propuneri concrete pentru politici sustenabile”, se arată în comunicatul emis de Forumul ONG-urilor de Mediu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În acest an, Forumul a reunit un număr de peste 150 de participanți, reprezentând organizații de mediu, instituții publice, mediul academic și sectorul privat, ceea ce reflectă interesul crescând pentru soluții sustenabile și cooperare în domeniul protecției mediului.

Realitatea Live

Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
Statele europene introduc norme pentru pliculețele cu nicotină, reglementând mărimea, cantitatea de nicotină și ambalajul
Statele europene introduc norme pentru pliculețele cu nicotină, reglementând mărimea, cantitatea de nicotină și ambalajul
22 Apr. 2025, 13:49
 // Categoria: Life // Autor:  Victoria Laur
22 Apr. 2025, 13:49 // Life //  Victoria Laur

Videocastul „FII cu Zina Bivol” continuă! Un nou sezon va fi difuzat la RLIVE TV și îi va avea drept protagoniști pe tineri cu perspectivă, susține autoarea.

„FII cu Zina Bivol” este un videocast despre psihologia evenimentelor din viața noastră — despre alegeri, emoții, întâlniri și momente care ne conturează drumul. Autoarea susține că produsul nu urmărește audiență de dragul cifrelor, ci caută o spectatori autentici, care simt și caută sens.

Videocastul este structurat pe sezoane, fiecare etapă aduce un alt unghi de explorare:

  • Primul sezon deja a avut loc – cu oameni celebri și figuri cunoscute care au scris istorie.
  • Al doilea sezon – cu tineri care abia își încep povestea, dar o scriu cu curaj și determinare.
  • Al treilea sezon – cu moldoveni din diasporă care s-au întors acasă și aduc cu ei viziuni noi. Vom continua cu antreprenori, oameni din domeniul horeca și tot așa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În al doilea sezon, publicul îi va cunoaște pe Olga Verbițchi, Vlada Boțan, Romul Vasile Preda unde vorbim despre alfabetizarea romilor. Un alt invitat este Gheorghe Calancea, un tânăr a cărui viață s-a schimbat radical la 18 ani. Un accident i-a schimbat traseul, dar nu și demnitatea. Astăzi Gheorghe cântă la evenimente, conduce un mic business și transmite o lecție clară: Se poate.

Va fi difuzată și o ediție specială cu Satoshi unde tinerii vor fi invitați să trăiască experiența reală a unui videocast, să învețe și să simtă cum se construiește un produs video, de la interior spre exterior. Prin acest sezon vrem să motivăm tinerii că e posibil, că merită să visezi, să faci, să fii. Să se molipsească unii de la alții de suflet bun și de dragostea de a construi ceva cu sens.

Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
Statele europene introduc norme pentru pliculețele cu nicotină, reglementând mărimea, cantitatea de nicotină și ambalajul
Statele europene introduc norme pentru pliculețele cu nicotină, reglementând mărimea, cantitatea de nicotină și ambalajul
 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009