Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

VIDEO Liceul cu rata de vaccinare de 90% în rândul cadrelor didactice! Profesorii îndeamnă la imunizare

29 Aug. 2021, 14:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
29 Aug. 2021, 14:12 // Actualitate //  Realitatea.md

În timp ce autoritățile municipale se ceartă cu cele centrale cu privire la obligativitatea angajaților din sistemul de educație de a prezenta teste negative la COVID-19, la fiecare două săptămâni, dacă nu sunt vaccinați, în unele instituții din Capitală procesul de imunizare este în toi.

Un exemplu în acest sens este și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, acolo unde deja 90 la sută din profesori au primit ser anti-COVID. Despre asta anunță Ministerul Sănătății, prin intermediul unui filmuleț video.

„90 la sută din profesorii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” sunt vaccinați împotriva COVID-19, pentru că obiectivul nostru a fost de a reveni la școală cu prezență fizică și de a comunica direct cu elevii noștri, fiind în siguranță”, a spus directorul instituției de învățământ, Valentina Olaru.

Un alt funcționar al instituției explică de ce vaccinarea e atât de necesară.

„Vaccinarea e modalitatea de a oferi siguranță atât copiilor, cât și cadrelor didactice, comunității în întregime. Fiind parte a unei societăți, suntem responsabili pentru sănătatea celor care ne înconjoară”, a spus Iulia Croitor, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Profesorii spun că abia așteaptă să revadă copiii.

„Fiind la distanță, nu poți înțelege copilul. Pentru mine a fost destul de dorită această revedere, pentru că ecranul calculatorului ne face să fim reci și distanți. Un zâmbet, un gest ne ajută să ne înțelegem din priviri”, a spus şi profesoara, Elena Pleșca.

Amintim că, în dimineața zilei de ieri, primarul municipiului Chișinău a anunțat că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.

Deputatul PAS, Radu Marian a criticat decizia lui Ion Ceban. Marian a scris că Ion Ceban își bate joc de eforturile autorităților centrale de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ.

Ulterior a intervenit și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco cu o reacție. Nemerenco a scris pe Facebook că deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule.

Primăriile, în calitatea lor de fondatori ale instituțiilor de învățământ, ar putea să găsească modalități de a organiza și finanța aceste testări, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 17:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 17:45 // Societate //  Realitatea.md

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transmite, cu titlu gratuit, locuințele din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, pe strada Alba Iulia, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl. Un proiect în acest sens a fost aprobat de cabinetul de miniștri și urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului.

Proiectul are scopul să asigure cu locuințe cetățenii care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și nu au beneficiat, până în prezent, de susţinerea statului la procurarea sau construcţia unei locuinţe, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cele 80 de locuințe vor fi repartizate de către o Comisie formată din reprezentanții mai multor instituții și autorități publice, precum și ai asociațiilor obștești.

De menționat că lucrările de proiectare și construcție a bunului imobil au început în anul 2006 și au costat circa 67 milioane de lei, mijloace financiare care au fost alocate treptat din bugetul de stat.

Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl beneficiază de mai multe măsuri de protecție socială și înlesniri din partea statului, între care: alocații lunare de stat, ajutor material anual pentru însănătoșire, ajutor material în ajunul zilei de 26 aprilie, bilete de tratament în instituţiile balneosanatoriale, înlesniri la calcularea pensiei pentru limită de vârstă.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală