Portretul lui Iosif Stalin a fost scos, însă 15 mareșali ai Armatei Sovietice au rămas pe peretele bibliotecii din satul Brătușeni, raionul Edineț. Chiar dacă comuna Brătușeni a trecut prin ororile războiului, foamete și deportări, localnicii de aici îi venerează pe cei care au dus la moartea a sute de mii de oameni, nordnews.md.
Primarul satului, un susținător al vremurilor trecute consideră că personalitatea lui Stalin rămâne una remarcabilă.
„Data trecută când ați fost nu va plăcut Stalin acolo, chiar dacă l-am scos el oricum se află acolo, doar că voi nu îl vedeți. El este mareșalul victoriei care a eliberat Europa. Lăsați tema asta, asta este istoria, dacă cuiva nu-i place, să tacă. Asta este istoria noastră și ea nu poate fi ștearsă din sufletele oamenilor, dacă unuia nu-i place, lasă să uite”, a declarat primarul comunei Brătușeni.
În urma unui reportaj realizat de Nordnews.md, autoritățile satului au scos de pe perete portretul lui Stalin. Mareșalii însă au rămas pe biblioteca din în centrul satului, vizavi de biserică.
„Mă atârn foarte pozitiv, eu mă mândresc cu asta, îi pomenmesc pe cei care au luptat pentru noi și au murit. Nu considerați negativ că din cauza acestor mareșali au murit oameni nevinovați? – Aici sunt și plusuri și minusuri, a fost război, este istorie, ea nu poate fi schimbată”, a subliniat o locuitoare.
În urma celor trei valuri de deportări din perioada stalinistă, din comuna Brătușeni au fost duși în Siberia aproximativ 100 de oameni. Iată de ce, unii săteni se îngrozesc când aud de promotorul regimului autoritar.
„Eu mă tem de Stalin, mă tem de timpurile lui. Era o disciplină severă, nici la dreapta, nici la stânga. Disciplina tot este bine, dar asta era prea exagerată. Poate ele și erau pe dreptate, dar erau foarte crude”, spune o săteancă.
Amintim că, sub pretextul aniversării a 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei hitleriste, anul trecut, autoritățile autoritățile din Brătușeni au instalat afișele lui Stalin, dar și a 14 mareșali ai Armatei Sovietice, chiar vis-a-vis de biserica satului, unde se află și monumentul „ostașului eliberator”.
Tot în satul Brătușeni, în fața primăriei, stă bine mersi și până azi bustul lui Vladimir Ilici Lenin.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, au fost ridicate şi trimise în Siberia 11 606 de familii, dintre care 9 233 de bărbaţi, 13 702 de femei și 11 828 de copii.