Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Logsdon: SUA strânge informații pentru a sancționa și alți moldoveni, în afară de Șor și Plahotniuc

05 Mai 2023, 19:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
05 Mai 2023, 19:14 // Politica //  Elena Putregai

SUA vor impune sancțiuni și altor cetățeni moldoveni care au comis nelegiuri, nu doar pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Declarația a fost făcut de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, în cadrul unui interviu pentru NM.md. Oficialul a precizat că, în prezent, autoritățile americane cercetează mai multe persoane pentru a stabili dacă acestea merită a fi puse sub sancțiuni.

Kent Logsdon a spus că există numeroase echipe care studiază documente și lucrează cu date pentru a stabili dacă moldovenii, asupra cărora planează suspiciuni de comitere a ilegalităților, merită să fie sancționați. Procesul încă nu a fost finalizat, astfel SUA nu se grăbește să dea nume acestor persoane.

„Trebuie să ne asigurăm că cei care au comis atrocități sunt într-adevăr cei care au fost sancționați, pentru a nu exista nicio greșeală. Așadar, acest proces necesită mult timp, este în desfășurare. Continuăm să strângem informații din diferite surse, de la alte guverne, de la societatea civilă, din presă. Există un grup de experți la Washington care analizează informațiile colectate și trage concluzii, apoi formulează o concluzie. Există mai multe instituții în SUA care fac acest lucru. În momentul de față cercetăm mai multe persoane, dar nu pot da niciun nume. Trebuie să ne asigurăm că avem toate argumentele, toate dovezile, toate informațiile necesare pentru a justifica impunerea de sancțiuni”, a declarat ambasadorul.

Amintim că, în data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează: Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală