„Să reușești să faci o politică înțeleaptă, care să aducă rezultate bune pentru cetățenii tăi și cât mai repede, este o provocare pentru orice politician, femeie sau bărbat. Pentru mine, în aceste vremuri, este și o imensă responsabilitate”. Cu un asemenea mesaj a venit astăzi, 1 noiembrie președinta țării, Maia Sandu, în cadrul Conferinței „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, desfășurată la București, la care a participat și președinta țării noastre și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În context, președinta țării a declarat că, va face tot ce poate ca „Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei, iar oamenii să trăiască în pace, liberi și demni, la ei acasă”.
„Sunt onorată să mă aflu astăzi aici și să pot mulțumi României. România a știut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului – tineri care își aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe. Și atunci când a donat microbuze școlare. Când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Și acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile făcute de România pentru noi”, a spus Sandu de la tribuna centrală a Senatului României, unde și-a rostit discursul.
Maia Sandu a declarat în fața deputaților români că, societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică pentru că „suntem europeni și avem valori europene, iar cetățenii au demonstrat că apreciază, înainte de toate, caracterul unui om”.
„Acum doi ani, unii bărbați din spațiul politic de la noi spuneau că o femeie nu poate câștiga alegerile prezidențiale. Și că, în general, femeile nu au ce căuta în politică. Dar majoritatea cetățenilor noștri au pus în față valoarea omului, nu prejudecățile. Chiar dacă este o provocare să reușești într-un domeniu dominat tradițional de bărbați, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat și au ajuns să fie respectate pentru abilitățile lor. În Republica Moldova, femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate. Ele conduc astăzi importante instituții publice – Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Anticorupție, Curtea Constituțională. Femeile noastre creează și conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale în sporturi de performanță. În Parlamentul Republicii Moldova, 40% din deputați sunt femei. Avem în jur de 200 de femei care conduc primării, adică 22% din numărul total. În 2023 vor fi și mai multe. Pentru că femeile active în viața socială și politică din Moldova au văzut că se poate”, a mai afirmat Sandu.
Șefa statului a menționat că „unii s-au opus, la început, legii cotelor de reprezentare în viața politică, iar unele voci chiar au spus că femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege”.
„Timpul a demonstrat că aceste cote sunt importante pentru a asigura oportunități egale. Pentru că șansele egale înseamnă echitate. Înseamnă sprijin pentru ca femeile valoroase, hotărâte, muncitoare – care au fost ținute departe de nivelul decizional – să poată contribui la dezvoltarea țării. Este adevărat că adoptarea unei legi nu reprezintă o soluție magică pentru amplificarea vocii femeilor în politică. Este nevoie de susținere din partea decidenților și de implicare din partea a cât mai multor femei. E nevoie ca puterea femeilor în partide să fie adevărată, nu doar pe hârtie. Iar aceasta se poate întâmpla atunci când partidele apreciază și promovează oamenii după merite, când dezvoltă o cultură organizațională incluzivă. Implicându-ne, stimulând participarea altor femei în politică, promovând meritocrația, vom crea o societate în care deciziile se iau de toți reprezentanții săi”, a mai opinat șefa statului.
Întregul discurs al președintei Maia Sandu îl puteți găsi aici.