„Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru” – acesta este mesajul transmis de Maia Sandu la întrevederea cu președintele francez Emmanuel Macron. Șefa statului a mulțumit liderului de la Palatul Elysee pentru suportul de care a beneficiat țara noastră în contextul crizei refugiaților ucraineni și a reiterat că autoritățile de la Chișinău vor continua să urmeze agenda integrării.
În același timp, președinta i-a adresat lui Macron un mesaj de felicitare cu ocazia reinvestirii în funcție. Totodată, ea a precizat că a avut posibilitatea să discute cu el subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale.
„Mulțumim Franței pentru ajutorul de peste 300 mii euro oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați, dar și pentru decizia de a reloca 2500 de refugiați. Apreciem rolul Franței care a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru sprijinirea Moldovei, pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului, ale inflației și ale crizei energetice cu care se confruntă țara.
Vom discuta și agenda europeană a Republicii Moldova. Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE. Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană – și care va avea, fără îndoială, un viitor european. Vedem viitorul nostru în Uniunea Europeană ca o opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Vom discuta astăzi sprijinul Franței în acest sens. Înțelegem că integrarea europeană va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm scurtături pe această cale. Suntem pregătiți de muncă și vrem să fim apreciați după merit”, a spus Sandu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM
Președinta a mai menționat că între Moldova și Franța există cooperare în domeniul justiției și combaterii corupției, iar responsabilii urmează să stabilească legături comercial-economice, culturale, educaționale și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură și turism.