Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

VIDEO Maia Sandu, la Varșovia: Primirea călduroasă e o dovadă a deschiderii țării dumneavoastră

21 Iun. 2021, 12:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
21 Iun. 2021, 12:58 // Politica //  Petru Cosoi

Discursul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

Bună ziua!

Stimate Domnule Președinte Duda, vă mulțumesc pentru invitația de a vizita țara dumneavoastră și pentru discuția deschisă pe care am avut-o în această dimineață. Sunt onorată să fiu astăzi la Varșovia.

Primirea călduroasă e o dovadă a deschiderii țării dumneavoastră pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Polonia. Și noi împărtășim această dorință. Prețuim mult continuarea și dezvoltarea relațiilor dintre țările și cetățenii noștri – relații care au o istorie bogată, de sute de ani.

După cum cunoașteți, domnule Președinte, Republica Moldova a ales calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au confirmat în repetate rânduri această alegere. Votul pentru mine în calitate de Președinte e o dovadă a acestui fapt – și sunt încrezătoare că alegerile anticipate din 11 iulie vor reconfirma acest parcurs. Menționez aici aprecierea pentru disponibilitatea autorităților poloneze de a sprijini organizarea votului pe 11 iulie pentru cetățenii noștri stabiliți în Polonia.

Colaborarea cu Polonia în vederea modernizării Republicii Moldova și avansării țării noastre pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi. Avem de învățat de la polonezi.

Republica Moldova are o agendă complexă cu Uniunea Europeană, bazată pe prevederile Acordului de Asociere. Apreciem sprijinul consecvent al Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și pentru susținerea de a include Moldova în programele de asistență europeană. Menționez aici și importanța  Planului de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro, oferit recent țării noastre de Comisia Europeană, care ne va ajuta să relansăm economia, să susținem antreprenorii mici și mijlocii, și să creăm locuri de muncă în țara noastră.

La fel, Polonia este una dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic, platformă în care Republica Moldova participă cu succes de mai bine de zece ani. Contăm pe sprijinul și viziunea Varșoviei pentru a consolida cooperarea în cadrul Parteneriatului, dar și a asigura o apropiere mai mare dintre Bruxelles și țările partenere ale Parteneriatului Estic, mai ales state ca Moldova, Georgia și Ucraina, care au aspirații mari vis-a-vis relațiile și procesele de asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată Republica Moldova este pregătită să se implice și în alte inițiative regionale de anvergură. Urmărim cu interes evoluția Inițiativei Celor Trei Mări, o platformă regională ce urmărește să consolideze conexiunile de infrastructură și potențialul economic al țărilor din spațiul dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Credem că participarea Republicii Moldova în această Inițiativă ne va permite să ne conectăm mai rapid la rețelele de infrastructură europene și ar putea deveni un factor suplimentar de stabilitate la hotarele Uniunii Europene.

Polonia este o sursă importantă de securitate în regiune. Am dori să consolidăm colaborarea dintre țările noastre în domeniul securității, inclusiv al securității cibernetice.

În același timp, experiența de dezvoltare a Poloniei este foarte prețioasă pentru Republica Moldova. Suntem interesați să preluăm bunele practici ale Poloniei în domeniul agriculturii, dezvoltării locale, administrării fiscale, și transformării digitale a serviciilor publice.

În acest context, avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării  agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia, la nivelul voievodatelor și Agențiilor de dezvoltare regională.

Apreciem mult, în acest sens, includerea Republicii Moldova în lista statelor recipiente de asistență poloneză de dezvoltare, pe platforma Polish Aid și prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei, care realizează în țara noastră numeroase proiecte în domeniul agriculturii și dezvoltării locale.

Domnule Președinte,

După cum am spus la începutul mesajului meu, oamenii noștri au avut o relație bogată de vecinătate timp de câteva sute de ani. Iar astăzi țările noastre au ocazia să colaboreze pentru a oferi cetățenilor șansa la o viață pașnică și prosperă.

Polonia este o țară parteneră de încredere pentru Republica Moldova, aliată și susținătoare a demersului nostru european, și o sursă importantă de stabilitate, creștere economică și modernizare la nivel regional. Îmi doresc ca, în procesul  nostru de modernizare, și Republica Moldova să contribuie la consolidarea stabilității și afirmarea valorilor europene în regiunea noastră. Dorința mea este ca relațiile dintre țările noastre să evolueze în continuare, în interes comun și spre beneficiul cetățenilor țărilor noastre.

Vă mulțumesc.

Realitatea Live

06 Aug. 2021, 07:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
06 Aug. 2021, 07:19 // Actualitate //  Realitatea.md

Ploi puternice s-au pornit în întreaga țară în noaptea de joi spre vineri, 5 august spre 6. Acestea continuă și în dimineață, fiind însoțite de descărcări electrice și vânt. La ora 07.00, cerul a rămas întunecat.

Anterior, meteorologii au emis Cod Galben de averse puternice (15-35 l/m2) cu descărcări electrice, însoțite de grindină și vijelie de până la 15-20 m/s. Deocamdată, această instabilitate atmosferică este prognozată până azi seara, pe la ora 20:00, însă nu este exclus să fie prelungită avertizarea meteo.

În același timp, este de menționat că maximele termice se mențin la nivel canicular. În localitățile de sud, termometrele ar putea indica chiar și +31 grade Celsius. Către centru și nord, scad câte un grad și, respectiv, două.

Totodată, minimele termice pe timp de zi vor fi de +18 grade Celsius, spre exemplu, în localitățile de nord.

Noaptea, temperaturile vor oscila între +15..+20 grade Celsius, în funcție de zona țării.

Vântul va sufla slab, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă, iar presiunea atmosferică va fi una scăzută.

Pentru a fi la curent cu informații actualizate despre vreme, puteți accesați site-ul specializat direct.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată