Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Maia Sandu visează la un copil. Ce a încurcat-o să adopte unul câțiva ani în urmă? Dar în prezent?

04 Ian. 2022, 10:57
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
04 Ian. 2022, 10:57 // Life //  Realitatea.md

Președinta țării, Maia Sandu, a vorbit din nou despre intenția de a adopta un copil, exact așa cum a făcut-o doi ani în urmă, în cadrul unui interviu „Fără protocol”, fiind intervievată de jurnalistul Dorin Galben. În cadrul noului interviu de la începutul anului 2022, șefa statului spune ce o oprește acum să facă acest pas și dacă mai are intenția de a înființa un copil.

Potrivit Maiei Sandu, atunci, câțiva ani în urmă, doar a analizat care este procesul și etapele de adopție a unui copil în Republica Moldova, de unde a și dedus că este o procedură destul de anevoioasă, cu multă birocrație și impedimente.

Astfel, șefa statului afirmă că, încă nu a vorbit cu colegii ei din Guvern și ministerul de resort pentru a revedea mecanismul de adopție a unui copil în țara noastră, pentru că este unul destul de complex și birocratizat, însă cel mai probabil ar trebui de revăzut acest proces.

În prezent șefa statului afirmă că și-ar dori la fel de mult să adopte un copil, însă are o responsabilitate mult mai mare și anume – funcția de președintă a țării, fapt ce i se dedică în totalitate.

„E o situație în care trebuie să mă descurc aici (n.r. Președinție), sunt responsabilități enorme și bineînțeles că nu-mi pot asuma la această etapă o responsabilitate enormă în plus, care presupune timp și atenție. La Președinție am multe de făcut și nu le văd compatibile cu această responsabilitate (n.r. de adopție a unui copil)”, a spus Maia Sandu.

Fiind întrebată dacă ulterior, după ce își va încheia mandatul de președintă ar urma să revină la ideea de a adopta un copil, șefa statului a răspuns evaziv: Nu știu.

Totodată, președinta țării afirmă că este posibil adopția unui copil în Republica Moldova, atât pentru cupluri, cât și pentru o singură persoană, doar că „procedura este mai complicată”.

Amintim că, în 2019, în cadrul unui interviul, la fel oferit jurnalistului Dorin Galben, lidera PAS pe atunci, Maia Sandu, a dezvăluit în premieră că și-ar dori să adopte un copil. Unii au catalogat intenția și anunțul Maiei Sandu ca fiind „populism” în ajunul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2020.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 17:26 // În Lume //  Realitatea.md

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că a invitat Moscova şi aliaţii din NATO la noi discuţii asupra Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invadare a acestei ţări de către Rusia, relatează France Presse.

„Astăzi am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat”, a anunţat el într-o conferinţă de presă la Berlin alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Aceste discuţii vor avea ca scop „să răspundă preocupările noastre, dar şi să asculte preocupările Rusiei” şi să „găsească o cale de a preveni orice atac militar contra Ucrainei”, a adăugat el.

O întâlnire anterioară, săptămâna trecută, a Consiliului NATO-Rusia, instanţă de dialog şi consultare, s-a încheiat cu constatarea unor divergenţe profunde între Aliaţi şi Moscova privind securitatea în Europa.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul.

„Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forţa împotriva Ucrainei, ea va trebui să plătească un preţ mare de sancţiuni economice, financiare şi politice”, a avertizat el la Berlin, reiterând „sprijinul aliaţilor din NATO” faţă de Ucraina.

El a amintit că Alianţa Nord-Atlantică a implementat „cea mai mare întărire sau cea mai mare apărare colectivă timp de o generaţie, cu o prezenţă sporită a NATO în partea de est a alianţei”, ceea ce preocupă Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marţi răspunsuri din partea Occidentului la cererile Moscovei privind încetarea extinderii NATO. El le vede ca o condiţie prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice ce ameninţă să degenereze în conflict în Ucraina.

Jens Stoltenberg şi Olaf Scholz au cerut amândoi Rusiei să înceapă retragerea a zeci de mii de trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina, o cerere respinsă în timpul dimineţii de Moscova.

Rusia se prezintă drept victima ambiţiilor NATO în Europa de Est şi consideră că o dezescaladare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate ce interzic orice extindere viitoare a NATO, în special la Ucraina şi Georgia.

De asemenea, ea cere americanilor şi aliaţilor lor să renunţe la efectuarea de manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est, revendicări calificate ca inacceptabile de Occident.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală