Ksiusha Pocitarenco, o tiktokeră cunoscută din Republica Moldova și sora influencerei Katy Black, a stârnit discuții pe rețelele sociale după ce a vorbit despre o dilemă apărută în timpul pregătirii pentru teza la geografie. Într-un video publicat pe TikTok, tânăra a semnalat o neconcordanță între informațiile din manual și cele actuale.
„În manual scrie că India este pe al doilea loc ca cea mai populată țară, după China. Manualul a fost editat în 2014, dar acum India este pe primul loc. Eu ce să răspund? Conform datelor din manual sau ale celor din capul meu? Sunt pierdută, nu știu ce să fac în așa situații”, s-a întrebat Ksiusha.
Videoul ei a adunat rapid comentarii din partea urmăritorilor, care au recunoscut că s-au confruntat cu situații similare. Unii au afirmat că profesorii le-au recomandat să respecte informațiile din manual, chiar dacă sunt învechite. Alții au criticat sistemul educațional pentru lipsa de actualizare a manualelor, mai ales în contextul în care informațiile globale se schimbă rapid.
Problema apare în pragul sesiunii de Bacalaureat 2025, la care sunt așteptați peste 18.500 de candidați, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării. Dintre aceștia, peste 2.000 sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Examenul de Bacalaureat va avea loc între 3 și 20 iunie. Candidații vor susține probe la limba de instruire, limba străină, disciplina de profil și o probă la alegere, cum ar fi geografia – disciplina pentru care se pregătește și Ksiusha.
Ministerul a aprobat 91 de centre de BAC pentru această sesiune, dintre care 30 sunt în municipiul Chișinău. În 17 raioane va funcționa câte un singur centru, din cauza numărului mic de candidați. Elevii alolingvi pot fi scutiți de proba la limba și literatura română, dacă obțin un certificat de competență lingvistică de nivel B2, emis de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare sau alte instituții recunoscute.
Primele rezultate vor fi afișate pe 28 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse în perioada 28–30 iunie. Între timp, cazul semnalat de Ksiusha aduce din nou în atenție nevoia acută de actualizare a materialelor didactice, pentru ca elevii să poată învăța și fi evaluați în funcție de realitățile actuale.