Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

(VIDEO) Membră CSM: Înainte consideram că situația în justiție este gravă, acum înțeleg că este critică

27 Mai 2021, 14:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Mai 2021, 14:44 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cadrul schimbului de opinii dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, magistrata Carolina Ciugureanu-Mihailuță a menționat că, pentru a impulsiona reforma sistemului judiciar moldovenesc, este necesar să se convoace adunarea generală a judecătorilor. 

„Recunosc că nu am putut să generăm acele soluții sau schimbări pe care ni le-am fi dorit în această perioadă. Ceea ce mi se pare necesar și poate fi și o soluție radicală în sensul impulsionării acestui proces, este să se convoace adunarea generală a judecătorilor, categoric”, a subliniat Carolina Ciugureanu-Mihailuță

Potrivit declarațiilor magistratei, Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză a sistemului judecătoresc.

„Pe de o parte vorbim despre criza de credibilitate a acestui sistem care pornește în special de la integritate, dar pe de altă parte, e vorba despre criza de identitate a sistemului”, menționează membrul CSM.

În acest sens, insistă asupra faptului de a li se oferi judecătorilor posibilitatea să-și valorifice unul din drepturile lor fundamentale de a-și alege reprezentanții.  

„Poate ar fi o soluție să fie o resetare la zero a Consiliului Superior al Magistraturii, e vorba de toți judecătorii și toți profesorii titulari de drept. Ar putea fi organizată adunarea generală a judecătorilor, aleși toți cei 7 membri din rândul lor, după care să urmeze o demisie onorabilă in corpore a componenței actuale a CSM”, spune magistrata. 

Totodată, membra CSM consideră că ar trebui ca Parlamentul să organizeze un nou concurs, fiindcă concursul precedent a fost contestat și mult polemizat pe aspectul corectitudinii desfășurării acestuia. 

„Poate va fi o nouă șansă pentru sistemul judecătoresc. În caz contrar, riscăm să mai răbdăm vreo jumătate de an sau un an până se resetează cel puțin o parte din CSM. Consider că, aceasta este singura soluție care se poate contura la momentul de față pentru a impulsiona procesul de refacere a justiției moldovenești. Sistemul are o componentă umană foarte puternică și de calitate. În mare parte, judecătorii sunt profesioniști, onești și activează așa cum le cere statutul și legea. Eu cred în capacitatea sistemului de a se autoreface”, conchide Carolina Ciugureanu-Mihailuță.  

În acest context, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova are nevoie de judecători curajoși, care se vor putea impune. 

„Eu vă cred că sunt judecători onești în sistem, probabil sunt mulți. Întrebarea este dacă ei sunt suficient de curajoși ca să se impună, pentru că în trecut ei nu au reușit să facă acest lucru. Sistemul a fost controlat de o minoritate de judecători corupți, care au împărțit ordine și care i-au hărțuit pe cei care nu s-au subordonat”, a declarat președintele țării.

Realitatea.md amintește că, șefa statului a mai menționat că țara nu poate să avanseze în niciun domeniu din cauza problemelor din justiție și din cauza luptei ineficiente împotriva corupției.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.