Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

(VIDEO) Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi a încis spiritele la ședința CSM. Motivul

13 Apr. 2021, 10:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Apr. 2021, 10:00 // Politica //  Tatiana Rusnac

După o pauză de o săptămână, membrii CSM s-au întrunit astăzi în ședință. Pe ordinea sunt 19 subiecte, printre care și cel cu privire la stabilirea procedurii de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională. După mai bine de jumătate de oră, examinarea subiectelor așa și nu a început, iar asta după ce membrii nu au ajuns la un consens dacă poate sau nu participa la ședință Nagacevschi.

Ministrul interimar al Justiției și-a motivat prezența la ședința de astăzi făcând referire la demersul adresat plenului CSM privind urgentarea numirii unui nou magistrat la CC, deși acesta a boicotat numeroase ședințe de până acum.

„Din practică, persoanele care dețin interimatul funcției ori în demisie nu au dreptul să participe la ședințele Consiliului. Legea Guvernului, articolul 15, aliniatul 1, stipulează foarte clar. Dacă domnul Nagacevschi participă la ședință, atunci eu nu particip”, a precizat Dorel Mustață.

În replică, Nagacevschi a spus că

 „Stimați colegi nu manipulați. Decizia vă aparține dvs. Eu m-am conectat la ședința de astăzi, să anunț că este nevoie de selectat un judecător la CCM. Pe mine mă interesează ca Înalta Curte să fie în componență deplină și să-și întărească capacitățile.”

În cele din urmă, doar doi membri CSM au votat pentru participarea lui Nagacevschi la ședință, unul s-a abținut, iar restul au votat împotrivă.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 22:56 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, consideră că intenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a cere Curții Constituționale să-l lipsească de calitatea de membru al Consiliului Suprem de Securitate, nu este decât o metodă de a evita întrebările incomode parvenite din partea conducerii țării, informează Realitatea.md.

„Adresarea procurorului general la Curtea Constituțională nu este decât nedorința lui de a se prezenta la CSS și de a răspunde la întrebări incomode. Așa cum a fost și cazul ședinței din 10 august, când dlui nu a fost prezent fizic”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Amintim, că săptămâna trecută Alezandr Stoianoglo i-a cerut Curții Constituționale să-l lipsească de capacitatea sa de membru al Consiliului Suprem de Securitate, motivând că la ultima ședință din 10 august Procuratura ar fi fost supusă unor ingerințe din partea șefei statului în activitatea sa de anchetare penală. Însă, judecătorii de la Curtea Constituțională au respins cererea procurorului general, menționând că funcția de membru al CSS este inclusă din 2016 pentru procurorul general, iar în privința ingerinței în activitatea procurorilor, Curtea nu este competentă să ia decizii.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române