Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Moldova are o stație de oxigen, vitală pentru bolnavii de COVID, însă nu o folosește. Nemerenco: Nu avem condiții

27 Oct. 2021, 11:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 11:41 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Republica Moldova are o staţie de oxigen performantă, vitală pentru cei infectați cu noul coronavirus, însă pe care nu o folosește. În prezent, stația se prăfuieşte în depozitul Spitalului Clinic Republican, iar responsabilii spun că, deocamdată, nu este posibil de conectat.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a declarat în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct pe RLIVE.MD și RLIVE TV, că Centrul COVID de la Moldexpo nu întrunește condițiile necesare pentru ca stația să fie pusă acolo în funcțiune, deși au fost numeroase solicitări în acest sens.

„Vreau să vă spun că 10 ingineri au făcut o analiză și ne-au înaintat 10 condiții spre îndeplinire pentru a putea pune ulterior în funcțiune stația. Experții ne-au spus că acum nu este posibil de transportat stația. Nu sunt pereți acolo, totul este provizoriu, prizele sunt pe jos, nu putem realiza la moment conectarea stației chiar dacă o avem și o putem duce în doar câteva ore la Moldexpo”, a spus Nemerenco.

Amintim că anterior și edilul Capitalei a cerut Ministerului Sănătății să pună în funcțiune stația de oxigen.

„Acum urgent e nevoie să fie organizate puncte cu suport de oxigen în toate spitalele municipale și republicane, butelii cu oxigen. Am solicitat o statie de oxigen la Centrul COVID, avem o nedumerire în acest sens că există o stație nouă, care stă depozitată, nefuncțională, în timp ce pacienții decedează”, a spus Ceban la ședința serviciilor Primăriei Chișinău.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 13:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 13:08 // Politica //  Realitatea.md

Platforma DA cere audierea raportului Comisiei Laundromat în plenul Parlamentul. De asemenea, formațiunea solicită Procuraturii să dea curs comisiilor rogatorii parvenite de la omologii săi din Federația Rusă privind inculpatul Veaceslav Platon, cât și celorlalte persoane implicate în această schemă infracțională. Platforma DA insistă ca organele de anchetă să prezinte public mersul anchetei și să ofere claritate în privința acestui dosar.

Președinta Comisiei parlamentare de anchetă a Laundromatului, Inga Grigoriu spune că în perioada fostei legislaturi a fost elaborat un raport complex al evenimentelor din perioada 2010-2014, dar informația nu a ajuns să fie audiată în forul legiuitor nici până astăzi.

„După mai multe demersuri adresate public către noua guvernare, în special actualului președinte al comisiei parlamentare permanente Buget, economie și finanțe, dnul Dumitru Alaiba, ex-secretar al Comisiei privind elucidarea tipologiei denumită generic Laundromat din legislatura precedentă, constatăm că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, iar acest fapt nu poate fi admis. Schema denumită Global Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația Republicii Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul Republicii Moldova până în prezent” spune Inga Grigoriu.

Întrucât guvernarea n-a reacționat la multiplele solicitări ale Platformei DA de a prezenta public rezultatele comisiei de anchetă pe dosarul Laundromat, președinta comisiei se plânge partenerilor externi ai țării și cere mai multă lumină pe acest dosar, astfel încât societatea să cunoască informații despre evoluțiile din dosar.

„În condițiile când factorii decidenți dar și organele de anchetă au luat apă în gură în dosarul denumit generic Laundromat, mă simt nevoită să depun o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în Republica Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, dar care și până în prezent creează repercusiuni, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen”, spune Grigoriu.

 

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală