Regulamentul privind modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu (FNM) a fost aprobat de miniștri. Documentul se referă exclusiv la finanțarea proiectelor din domeniile protecției mediului, schimbărilor climatice și gestionării durabile a resurselor naturale.
Normele stabilesc modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu, inclusiv constituirea, organizarea, funcționarea și gestionarea mijloacelor financiare. De asemenea, Regulamentul prevede modul de identificare, evaluare, selectare, aprobare, contractare și monitorizare a implementării proiectelor în domeniul protecției mediului, precum și de evaluare post-implementare.
Principiile de finanțare a proiectelor din cadrul Fondului Național pentru Mediu sunt: eficiența, egalitatea, durabilitatea și transparența.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Eficiența o constituie utilizarea resurselor financiare pentru finanțarea programelor și proiectelor în domeniul protecției mediului, realizate în baza unor estimări cost-eficiență.
Egalitatea reprezintă accesul la resursele financiare ale FNM al tuturor persoanelor juridice eligibile, iar modalitatea de finanțare a proiectelor în domeniul protecției mediului și criteriile de eligibilitate sunt aplicate în mod nediscriminatoriu față de toți solicitanții, potrivit Guvernului
Durabilitatea o constituie finanțarea programelor și proiectelor în domeniul protecției mediului se evaluează din perspectiva impactului social, economic și de mediu. Transparența în activitatea de finanțare a programelor și proiectelor în domeniul protecției mediului se realizează în cadrul unor procese transparente și participative, bazate pe proceduri aprobate și publicate.
Fondul Național pentru Mediu va fi administrat de către comitetul de supraveghere al Instituției publice „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului”.