Comisia inter-guvernamentală pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România s-a reunit astăzi, la Chișinău, în cea de-a doua ședință plenară. Aici au fost discutate realizările comisiei mixte din prima jumătate de an de la înființare. Totodată, a fost stabilit că următoarele 6 luni Republica Moldova va deține președinția Comisiei, transmisă prin rotație de către partea română. În calitate de Președinte al Comisiei a fost aleasă Olga Tumuruc, directorul Agenției de Guvernare Electronică.
„România a fost și rămâne a fi cel mai apropiat prieten și partener al Republicii Moldova, pe care o va ajuta să se poziționeze ca o națiune digitală competitivă, în conformitate cu valorile și standardele europene și internaționale. Sunt încrezător că împreună vom crea spațiul digital comun, rezilient, durabil, competitiv, pentru a face față provocărilor, a celor regionale și globale, pentru a asigura confort și bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului și un viitor prosper și pașnic”, a declarat ministrul Digitalizări din Moldova, Iurie Țurcanu.
Delegația română, a fost condusă de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Relația cu Republica Moldova este o prioritate strategică pentru România. Avem un program special pentru Republica Moldova. Vom aloca anul viitor cât mai multe fonduri pentru cercetare științifică și un buget cu 70% mai mare decât a fost până acum. Sunt convins că vom face lucruri mărețe împreună”, a declarat Sebastian Burduja.
În cadrul ședinței, au fost semnate două documente importante, care urmăresc scopul consolidării relațiilor de cooperare în domeniul digitalizării între guvernele Republicii Moldova, României și două companii private: Compania internațională Microsoft Corp și Compania românească UiPath.
Colaborarea trilaterală între cele două guverne și companiile Microsoft și UiPath deschide noi perspective și oportunități pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României. Aceste acorduri de colaborare nu au caracter sau angajament comercial. Ele sunt acorduri de parteneriat strategic, în care părțile sunt motivate de dorința de a conlucra într-o echipă comună la digitalizarea celor două țări.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!